Vier vrienden maken studentenleven gemakkelijker
Vier vrienden bedachten internationaal documentendeelplatform StuDocu. „Inmiddels hebben we al 1 miljoen gebruikers.”
Bizar goed plan
Je hebt vrienden die met elkaar zuipen en praten over voetbal, vrouwen en/of auto’s, er zijn er ook bij die met zijn vieren een bizar goed plan bedenken en zes jaar later een start-up hebben met overzees succes en aan de Keizersgracht hun kantoor met 35 werknemers. Jacques Huppes, Sander Kuijk, Marnix Broer en Lucas van Houten (alle vier 29) zijn zulke vrienden. Ze kennen elkaar vanaf hun studententijd in Delft, waar ze lief, leed, bier en studentenhuis deelden (Marnix en Jacques, Lucas en Sander) en een bijzondere afspraak met elkaar maakten. Elke dag zouden ze een nieuw bedrijfsidee pitchen en er aan het eind van de maand onder het genot van een biertje of wat eentje uitwerken.
https://www.instagram.com/p/BMWg0FEDJ-E/
Harde schijf
Totdat ze al gauw op het idee kwamen om een platform te maken om studiedocumenten te delen: van aantekeningen tot tentamenvragen tot boeksamenvattingen. Kat in het bakkie, zo bleek al snel. „We hebben een harde schijf gekocht en zijn alle studentenhuizen afgegaan om samenvattingen, oude tentamens en collegeaantekeningen te verzamelen.” Jacques Huppes herinnert zich nog goed hoe ze alle documenten toen zelf hebben geüpload om maar een beginnetje te hebben. „Ons concept is namelijk altijd geweest dat studenten de documenten met elkáár gaan delen, wij bieden hiervoor slechts het platform.” Samen met Marnix was hij student-assistent op de universiteitsbibliotheek, „we konden tot vermoeiends toe onze flyers bij alle computers leggen, waardoor Delftse studenten ons al gauw kenden.”
Vier op de vijf
De bal begon te rollen richting andere universiteiten en later ook hogescholen. Op dit moment gebruiken ruim 500.000 Nederlandse studenten (vier op de vijf) het, en daarnaast net zoveel Spaanse, Australische, Surinaamse en Belgische studenten, onder anderen. De start-up noemde zichzelf eerst Studeersnel, maar nadat ze buitenlandse investeerders hadden aangetrokken om hun documentendeelgeluk ook overzees te beproeven (en met succes), werd het StuDocu, „dat bekt net wat lekkerder in het Engels!”
Van Adelaide tot Maastricht
De meeste gebruikers doen een ‘grote studie’, zoals Rechten en Bedrijfskunde, „al hebben we ook documenten van Culturele Antropologie bijvoorbeeld, alleen wel minder.” Als je als student iets zoekt over ‘vraag en aanbod’, dan vind je documenten van studenten van universiteiten uit Adelaide, Maastricht, Berlijn, et cetera. Huppes knikt, „dat is ook de kracht van StuDocu, je kunt op onderwerp allerlei informatie uit alle hoeken van de wereld vinden. Ideaal dus om je perfect voor te bereiden op je tentamens.” Het is overigens niet zo dat je eindeloos kunt freeriden: de populairste documenten kun je alleen gebruiken wanneer je of zelf iets uploadt of een abonnement van 4 euro per maand neemt. Quid pro quo dus, „wel zo eerlijk.”
Woorden…
Er zijn weleens klachten van universiteiten en hogescholen, beaamt hij. Over het auteursrecht van gepubliceerde tentamens bijvoorbeeld, „we lossen alles altijd op door in gesprek te gaan met de instellingen.” Of met elkaar, verklapt hij, „we hebben heus weleens woorden met elkaar, maar na al die jaren zijn we nog steeds de beste vrienden.”
Eureka!
Jacques Huppes noemt StuDocu met een glimlach ‘zijn redding’. Na een jaar Rechten, een Bachelor Civiele Techniek en een Master Informatierecht kon hij verschillende kanten op, „maar ik wist niet waar mijn hart nou echt lag.” Tot die ene dag waarop de vier vrienden het eurekamoment beleefden, de rest is geschiedenis. Reacties van studenten die hun tentamen of zelfs bul met vlag en wimpel dankzij hen hebben gehaald, zijn er genoeg. Gelukkig wel, besluit hij, „dan weet je dat je het goed doet.”