Iza de Bruin
Iza de Bruin LHBTQI+ 20 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Vlaamse bisschoppen gaan homokoppels zegenen

Homostellen worden nog niet door elke kerk geaccepteerd. Wel wordt er vandaag een stap in de juiste richting gezet door de Vlaamse rooms-katholieke kerk. Vlaamse homokoppels kunnen zich daar voortaan laten zegenen.

Er is niet bekend dat een andere rooms-katholieke kerk dat doet. En dat is eigenlijk ook niet zo verrassend. Het Vaticaan verbiedt namelijk het ritueel omdat de kerk homoseksuele liefdesrelaties afwijst. Wel zie je dat de wereld steeds een beetje inclusiever wordt: zo was er laatst voor het eerst een lesbisch koppel te zien in het kinderprogramma Peppa Big.

‘Baanbrekend’

Zegenen is niet het enige wat nu mogelijk is. De Vlaamse bisschoppen beginnen ook met een aanspreekpunt voor gelovige mensen uit de LGBTQ-gemeenschap. Zij kunnen daar terecht met vragen over homoseksualiteit en geloof. Een concreet voorstel waar het aanspreekpunt al mee komt, is dus een gebedsdienst om homoseksuele relaties in te zegenen. Vaak gebeurde dat wel al op plaatselijk niveau, maar men wist niet goed hoe, de kerk had daar geen juiste vorm voor. Nu geeft de kerk een soort structuur die kan dienen voor een zegening.

De coördinator van het nieuwe aanspreekpunt wordt Willy Bombeek, die jarenlang woordvoerder van het Katholiek Onderwijs was. Hij noemt het initiatief ‘baanbrekend’. „Ik ben zelf gelovige en homo. Daarom hebben de bisschoppen mij gevraagd die opdracht op te nemen. Ik vind het belangrijk dat de kerk specifiek een gelovige homo in deze functie wilde”, vertelt hij aan het Belgische platform VRT NWS.

Als homo niet helemaal ‘echt’ gezegend

De Vlaamse bisschoppen hebben een liturgie opgesteld die voor een zegening kan worden gebruikt. Ze onderstrepen wel dat die anders is dan een kerkelijke huwelijkssluiting voor man en vrouw. Dat is een zogeheten sacrament, en het verschil moet duidelijk blijven.

„Je zit nu eenmaal in een traditie van de kerk, waarbij het woord ‘huwelijk’ is voorbehouden voor de relatie tussen man en vrouw”, legt Bombeek uit. „De zegening is gelijkwaardig, maar vanuit de kerkelijke traditie kan het geen huwelijk worden genoemd. Toch is het baanbrekend dat we binnen de kerk een gebedsdienst en een zegening kunnen hebben voor de LGBTQ-gemeenschap.”

Dit zijn de fashion statements van Prinsjesdag: Marktplaatsjurken, spiegelkleding en friese manchetknopen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.