Jesse Sprikkelman
Jesse Sprikkelman Tech 3 sep 2024
Leestijd: 3 minuten

Deze slimme apparaten hebben Nederlanders in huis (en dit kosten ze)

Steeds meer Nederlanders gebruiken slimme apparaten in het huishouden. Ook het gebruik van slimme accessoires en kunstmatige intelligentie neemt toe, blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Op dit moment heeft 89 procent van de Nederlandse bevolking een of meer slimme apparaten in huis. In 2020 was dit nog maar 81 procent, blijkt uit het onderzoek. Vooral de smart tv is populair. 63 procent heeft er een in de woonkamer. Ook slimme water-, gas- of elektriciteitsmeters gaan als warme broodjes over de toonbank. Deze kun je op afstand via bijvoorbeeld een app aflezen. 63 procent van de Nederlanders doet dat. 

Virtuele assistent in je woonkamer

Een virtuele assistent kan je met van alles helpen. Ze kunnen vaak een radiostream starten, de lampen aan of uit doen (wanneer deze gekoppeld zijn) en vertellen of het gaat regenen. Ruim 4 op de 10 Nederlanders heeft er een. Siri, Google Home, Amazon Alexa en Bixby zijn het populairst. 

Heb je geen zin om zelf de lampen aan te doen? Of wil je bij afwezigheid de indruk wekken dat er iemand thuis is? Dan kun je slimme verlichting of slimme stekkers gebruiken. 31 procent van de Nederlanders doet dat. Ook slimme beveiligingssystemen zoals videodeurbellen, camera’s of rookmelders zijn in trek. 22 procent van de bevolking heeft een slim huishoudelijk apparaat, zoals een robotstofzuiger. Let wel op dat je stofzuiger er niet vandoor gaat. 

@bangkokpost.official

USA – A robotic vacuum cleaner, presumably a Roomba, roaming freely and unattended on a public road. While the sight of a runaway Roomba has elicited laughter online, the video has also raised some sensitive issues. The primary concern is how the Roomba ended up on the road in the first place. Did it malfunction, escape its designated cleaning area, or was it a result of user negligence? #robot #roomba #cleaner #ข่าวtiktok #ข่าวต่างประเทศ #viral

♬ original sound – Bangkok Post – Bangkok Post

Wat kosten slimme apparaten?

Je hele huis slim maken kost aardig wat geld. Maar hoeveel kosten die apparaten precies? We zetten een aantal op een rij:

Niet alleen onze huizen worden uitgerust met slimme apparaten. We gebruiken het ook daarbuiten. 57 procent van de Nederlanders heeft slimme accessoires zoals een smartwatch, fitnesstracker, sieraden of draadloze een koptelefoon. In 2022 was dit nog maar 51 procent. Een smartwatch is superhandig, maar je moet er ook voorzichtig mee zijn. Het kan gebeuren dat je je er teveel door laat leiden, schreef Metro eerder al

Je hebt zelfs tandenborstels die met het internet verbonden zijn

Ook gebruiken meer mensen een auto met ingebouwde internetverbinding. Het aantal mensen met slimme gezondheidsapparaten, zoals een bloeddrukmeter, tandenborstel of weegschaal die met internet is verbonden nam ook toe. 

Maar werken die apparaten dan ook allemaal? 17 procent van de gebruikers had problemen tijdens het installeren, instellen of koppelen ervan. 4 procent had te maken met beveiligings- of privacyproblemen doordat een apparaat of systeem was gehackt, of doordat gegevens zonder toestemming werden gedeeld.

Lang niet iedereen heeft slimme apparaten. Dit omdat ze er geen behoefte aan hebben of omdat er zorgen zijn over de privacy en beveiliging. Zo schreef Metro eerder al dat een videodeurbel lonkend goud is voor hackende criminelen. De hoge kosten worden ook genoemd als reden om geen slimme apparaten aan te schaffen. 

Wat kosten slimme accessoires?

De prijzen van slimme accessoires lopen erg uiteen. Dit doordat merken als Apple veel meer geld vragen dan bijvoorbeeld Samsung of JBL. We zetten een aantal prijzen op een rij:

Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat een kwart van de Nederlanders kunstmatige intelligentie gebruikt in het dagelijks leven. Ze maken teksten, video’s of afbeeldingen met behulp van programma’s zoals ChatGPT. Dit is vooral populair onder jongeren tussen de 18 en 25 jaar. 

Ook 25- tot 35-jarigen gebruiken het weleens. 75-plussers hebben er vaak nog geen kennis mee gemaakt. Mannen (27 procent) maken iets vaker gebruik van kunstmatige intelligentie dan vrouwen (20 procent).

Eva Jinek nodigt ex uit in eerste aflevering van nieuwe talkshow, dit is waarom

Waar gaan Nederlanders heen in de herfstvakantie en hoeveel betalen ze gemiddeld?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties