De vraag naar telefoonnummers blijft hoog, terwijl we minder bellen: dit is waarom
Berichtjes sturen, foto’s maken, muziek luisteren, surfen op het internet en ga zo maar door. We gebruiken onze mobiele telefoon tegenwoordig overal voor. Toch zijn we minder gaan bellen. Het aantal belminuten via een vaste telefoonverbinding én het aantal sms’jes zijn sinds 2019 zowat gehalveerd. Dat stelt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in zijn Telecommonitor over 2022. Wat opvalt is dat de vraag naar nieuwe telefoonnummers wél toeneemt. Hoe zit dat precies?
We nemen onze multifunctionele smartphones overal mee naar toe, maar dat betekent niet dat deze ook overal welkom is. Zo bleek eerder nog dat bij meer dan de helft van de Nederlanders de telefoon strikt verboden is aan de eettafel.
Telefoonnummers nog steeds in trek
Vorig jaar belden Nederlanders in totaal 4,8 miljard minuten via een vaste lijn, wat dus de helft is van het aantal minuten in het laatste jaar voor corona. Het aantal verstuurde sms’jes daalde van 3,3 miljard in 2019 naar 1,8 miljard vorig jaar. Andere manieren om berichten te versturen, zoals WhatsApp, vullen dat gat waarschijnlijk.
In de telecommonitor staat dat de verschillende (nieuwe) toepassingen van smartphones bijdragen aan de aanhoudende vraag naar telefoonnummers. Denk bijvoorbeeld aan slimme apparaten als rookmelders en alarmsystemen die op afstand gegevens kunnen uitwisselen.
Glasvezel en kabel
Verder heeft de ACM veel nieuwe nummers uitgegeven voor apparaten die zelfstandig via internet communiceren. Deze 0970-nummers zijn in tegenstelling tot gewone telefoonnummers twaalf tekens lang. Van de circa 100 miljoen beschikbare nummers is al bijna de helft uitgegeven. De toezichthouder verwacht dat de vraag naar deze nummers sterk zal blijven toenemen.
De investeringen in vaste netwerken waren vorig jaar hoger dan die in mobiele, vooral door de aanleg van glasvezel. Inmiddels zijn er 5,7 miljoen glasvezelaansluitingen. Kabelaansluitingen zijn er nog altijd meer, namelijk 8 miljoen.
FBI waarschuwt voor openbare usb-oplaadpunten, dit is waarom