Hij bestaat: een pen die jouw handschrift om kan zetten naar een digitaal document
Een pen die de manier waarop we schrijven radicaal verandert. Marc Tuinier van start-up Nuwa uit Groningen denkt hem in handen te hebben en gaat ermee naar de grootste techbeurs ter wereld.
Marc Tuinier houdt van pen en papier. „Je kunt heel snel een idee van je afschrijven. En als je schrijft dan prioriteer je al automatisch in je hoofd. Wat je opschrijft, onthoud je beter.” Maar goed, een pen heeft ook nadelen. Wat je op een blaadje schrijft of schetst, kun je kwijtraken. En probeer in je aantekeningen die ene passage maar eens terug te vinden. Dan is een tekstverwerker wel zo handig.
De in Texas en Heerenveen opgegroeide ondernemer droomde daarom al langer van een product dat beide werelden combineert. Met zijn in Groningen gevestigde start-up Nuwa is hij nu heel dichtbij de massaproductie van precies dat product: een pen die digitaliseert wat je schrijft.
Pen met drie camera’s en een druksensor
De pen van Nuwa, verwachte verkoopprijs 279 euro, kan alles wat de gebruiker schrijft, tekent of schetst op papier bijna direct overzetten naar een digitale versie in de bijbehorende app. Of je nou op een A4’tje of op het behang schrijft. „Zolang we maar inkt zien.” Het fysieke product zelf lijkt en voelt nog het meeste als een luxe vulpen. Maar dan eentje bomvol techniek.
Meest in het oog springende deel van de pen is de kop. „Het pronkstuk”, zoals Tuinier het noemt. In de kop zit rondom de punt van een balpen de techniek die het digitaliseren van de inkt mogelijk maakt door een samenspel van drie camera’s, een druksensor en een aantal andere sensoren. Het apparaat weet zo of je schrijft, wat je schrijft en hoe je schrijft, bijvoorbeeld met dikke of dunne letters.
Zelflerend algoritme van pen herkent handschrift
Al die verzamelde data gaan via bluetooth naar een app waar ze samen een digitale kopie vormen. Die digitale kopie lijkt op een foto van dat wat je op papier hebt staan. De app brengt het daarna nog een stap verder door de geschreven tekst te digitaliseren. „We zien wat je schrijft en het algoritme gokt wat voor letters het zijn”, legt Tuinier uit.
Dat klinkt als een hele klus. Zoveel mensen, zoveel handschriften. Maar volgens Tuinier valt dat mee. „Het algoritme is zelflerend. We zijn alleen wel afhankelijk van de gebruiker. Die moet het zeggen als er iets niet klopt.”
De handschriftherkenning heeft Nuwa inmiddels onder de knie. Tuinier droomt echter van meer toepassingen. „We willen naar wat we augmented notes noemen. Dat als je een to-do-lijst opschrijft, die automatisch synchroniseert met een app. Of dat je een formule op papier uitwerkt en de uitkomst daarvan ziet op het scherm.” Het maakt de mogelijkheden eindeloos. „Voor ons is dat de volgende stap. Samen met de gebruikers uitvinden wat we nog meer kunnen.”
Grootste techbeurs van de wereld
Momenteel is de pen in een vergevorderd stadium van prototypes. „De komende weken werken we vooral aan het zo klein mogelijk maken van alles”, vertelt Tuinier. Het prototype waarmee nu getest wordt, heeft bijvoorbeeld de chip die alle techniek aanstuurt nog niet in de behuizing. Uiteindelijk moet dat allemaal passen op een printplaatje in de pen van 8 millimeter breed, 1 millimeter dik en 150 millimeter lang.
Een harde deadline voor de start-up om een prototype te hebben dat dichtbij het uiteindelijke product ligt, is er wel. Begin januari reist Tuinier af naar Las Vegas voor de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas, de grootste techbeurs van de wereld. „Dan wil je een sticky note kunnen pakken, met de pen schrijven en je tekst op het scherm zien verschijnen. En met een beetje mazzel ook nog een telefoonnummer opschrijven en daar direct mee kunnen bellen.”
Nieuwe financieringsronde
De CES is een belangrijk podium voor de start-up. In één klap hebben ze er de kans om met journalisten en investeerders van over de hele wereld kennis te maken. En dat helpt om de nodige vervolgstappen te kunnen zetten.
„We zijn nu heel hard bezig met een nieuwe financieringsronde”, zegt Tuinier, „zodat we geld hebben om het team uit te breiden en het product verder te ontwikkelen, op grote schaal de pen te kunnen produceren en aan marketing te kunnen doen zodat we de pen ook verkopen.”
Tuinier verwacht dat de pen in augustus daadwerkelijk op de markt komt.