Nederlander betaalt al drie jaar met zijn hand dankzij microchip-implantaat
Patrick Paumen is een Nederlandse man die inmiddels al drie jaar in de toekomst leeft. In 2019 liet hij een microchip in zijn hand implanteren, waardoor hij bij menig kassa de show steelt.
De microchip zorgt ervoor dat de 37-jarige Paumen niet met een pinpas of smartphone, maar met zijn hand betaalt. Hoe werkt het precies, wat voor chip wordt er gebruikt en is het een pijnlijke ingreep?
Betalen met je hand
Betalen met je hand: voor menig mens klinkt het als toekomstmuziek. Voor Patrick Paumen is het al sinds 2019 de normaalste zaak van de wereld. De Nederlandse beveiliger liet drie jaar geleden een chip in zijn hand implanteren en doet zijn verhaal bij de BBC. „De reacties die ik bij de kassa krijg zijn onbetaalbaar”, laat hij in het gesprek weten.
Een microchip van een Brits-Pools bedrijf genaamd Walletmor maakt de betalingen mogelijk. Het heeft de afmeting van een rijstkorrel en is makkelijk te plaatsen. „De ingreep doet net zoveel pijn als iemand die in je huid knijpt”, zegt Paumen.
De microchip van Walletmor
Het klinkt misschien een beetje eng, maar volgens Walletmor hebben consumenten zich niets om zorgen over te maken. De microchip weegt minder dan een gram en is volledig gemaakt van natuurlijke materialen. In tests van het bedrijf wordt duidelijk dat een dergelijke chip uitstekend op zijn plek blijft zitten. Volledig veilig dus, net als het gebruik ervan.
Wie een chip laat zetten is direct na plaatsing in staat om te betalen met zijn hand. „Het maakt niet uit of je een drankje in Rio, een koffie in New York of knipbeurt in Parijs koopt: het is allemaal mogelijk.” Dat is in ieder geval wat Wojtek Paprota, oprichter en CEO van Walletmor, tegen de BBC zegt.
Walletmor gebruikt voor de betaling exact dezelfde technologie die in smartphones gebruikt wordt. Het gaat dus om near-field communication, wat beter bekend staat als NFC. Dat maakt de microchip bijzonder, want soortgelijke innovaties gebruiken net als pinpassen radio-frequency identification (RFID).
Weinig zorgen om de microchip
In 2021 werd er, in het Verenigd Koninkrijk en landen die onder de Europese Unie vallen, nog grootschalig onderzoek gedaan naar een dergelijke technologie. Van meer dan 4000 deelnemers zag slechts 51 procent het zitten om ermee aan de haal te gaan. De grootste zorgen van de overige 49 procent: de betrouwbaarheid en veiligheid van een dergelijke technologie.
„Chip-implantaten gebruiken dezelfde technologie die mensen op dagelijkse basis gebruiken”, zegt Paumen, die zich niet druk maakt over de nadelen. „De leesafstand is beperkt en het is lastig om dergelijke technologie te tracken. Zelfs huisdieren die voorzien zijn van een chip moeten vaak nog fysiek gezocht worden.”
Dit artikel verscheen eerder op de website van onze collega’s van Want.
Recordboete voor Belastingdienst wegens illegale zwarte lijsten