Dit hele dorp komt uit een 3D-printer en kan een aardbeving aan
Het concept van een dorp uit een 3D-printer was er al, nu wordt er volop gebouwd. Met dank aan New Story, Échale en Icon: This is Nacajuca!
3D-printing is eindelijk eens een technologie waar niet alleen de rijken wat aan hebben. Integendeel: Icon en New Story bedachten een aantal jaar geleden huizen die in 24 uur ‘geprint’ kunnen worden in ontwikkelingsgebieden. Het is een goedkope en duurzame manier van bouwen. Zo kost de bouw van een huis omgerekend 4.000 euro.
This is Nacajuca: een dorp uit een 3D-printer
Het ‘dorp’ in de Mexicaanse gemeente Nacajuca danken de inwoners aan een samenwerking tussen New Story (non-profitorganisatie in San Francisco), Échale (productiebedrijf voor sociale woningbouw in Mexico) en Icon (een bouwtechnologiebedrijf in Texas).
Ieder huis is een gebouw met één verdieping en een oppervlakte van ongeveer 150 vierkante meter. Dat is zeer ruim voor gezinnen in dit gebied. De woningen bestaan uit twee slaapkamers, een keuken, badkamer en toilet, iets wat veel bewoners hier voorheen niet hadden.
New Story, Icon en Échale bundelen krachten
Alle materialen waarmee het ‘dorp’ is gebouwd, zijn afkomstig uit een 3D-printer van Icon, Vulcan II genaamd. De machine is iets meer dan 3 meter breed en heeft al tweehonderd huizen voor New Story geprint. Een paar daarvan staan inmiddels in Nacajuca.
„Deze 3D-geprinte huizen bieden verschillende voordelen ten opzichte van traditionele bouwmethoden. Zo heeft de gebouwschil een betere thermische kwaliteit en is het huis beter in staat om warmte en kou op te nemen. Daarnaast levert het tijdens de bouw minder afval op en heb je de mogelijkheid tot meer ontwerpen. Maar het grootste verschil is de prijs en snelheid van de bouw van een huis of zelfs een heel dorp”, zegt Jason Ballard, mede-oprichter van ICON.
Nieuw huis in 24 uur tijd
Om precies te zijn kan een huis uit dit type 3D-printer in 24 uren gebouwd worden. Lagen ‘Lavacrete’, zoals de betonmix van Icon heet, worden geprint en laagje voor laagje op elkaar gegoten. Het proces kan worden bestuurd met een smartphone en vereist slechts een klein bouwteam. Lees meer over de techniek, die ook op luxe huizen toepasbaar is, op de website van Icon.
„Als je in Nacajuca was geweest toen de 3D-printer zijn werk deed, had je een scène gezien die doet denken aan een RoboCop-film”, zegt Francesco Piazzesi van Échale tegen New York Times. Mocht je nog twijfelen over de sterkte van de huizen, weet dan dat het ‘geprinte’ dorp vlak na de bouw een aardbeving van 7.4 op de schaal van Richter heeft overleefd.
Jonas Smulders in keiharde eerste Nederlandse Netflix-film Forever Rich: ‘Kunst nooit censureren’