Roze, regenboog of ‘Feyenoord’: hackers konden jaar lang kleur Erasmusbrug aanpassen
Het is voor iedereen mogelijk geweest de kleuren van de Erasmusbrug aan te passen. Eén van de digitale toegangspoorten van de bekende Rotterdamse brug heeft, tot vandaag, ruim een jaar wagenwijd opengestaan.
Dit blijkt na berichtgeving door RTL Nieuws. Onbevoegden konden de verlichting van de brug over de Nieuwe Maas daardoor aanpassen.
Tech-journalist Daniël Verlaan van RTL Nieuws heeft de brug gisteren tijdelijk roze laten kleuren en hem daarna de kleuren van de regenboog gegeven. Op Twitter vertelt hij over zijn bijzondere actie.
Het systeem was online te bereiken via een ip, beschermd met login. Maar met de juiste poort omzeilde je dat.
Zo ziet het systeem eruit: letterlijk knopjes waar je op kunt drukken. Heb 'm roze gekleurd vanwege mijn eveneens roze boek, en ook nog even op 'regenboog' gedrukt. pic.twitter.com/QGVWDU2x1I
— Daniël Verlaan (@danielverlaan) November 10, 2020
Wachtwoord
Het online systeem zou met een wachtwoord beveiligd moeten zijn, maar door een lek in de beveiliging konden mensen ook zonder deze autorisatie bij het paneel komen.
Volgens RTL Nieuws kon op die manier de kleur van de verlichting aangepast worden. Onder meer de kleuren van de Nederlandse vlag, de clubkleuren van Feyenoord en regenboogkleuren waren opties.
Verlaan kreeg een tip van een anoniempje, verklapt hij. „Een publiekelijk bedankje aan de anonieme tipgever, die het lekke systeem vond via Shodan (zoekmachine voor internet of things) door te zoeken op ‘Rotterdam’. Ja, echt. Hij schrok er zelf ook van.”
Een publiekelijk bedankje aan de anonieme tipgever, die het lekke systeem vond via Shodan (zoekmachine voor internet of things) door te zoeken op 'rotterdam'.
Ja, echt. Hij schrok er zelf ook van.
— Daniël Verlaan (@danielverlaan) November 10, 2020
Oplossing
Rotterdam heeft het online paneel na ontdekking van het lek buiten gebruik gesteld. „Aan een de definitieve oplossing, om een beveiligingslek in de toekomst te voorkomen, wordt nog gewerkt”, laat de woordvoerder weten.
Lees ook: Zoveel Nederlanders hebben in ons land gewoond sinds 1581