Anke Horstman
Anke Horstman Tech 15 mei 2019
Leestijd: 4 minuten

Check Dutch Technology voor studie-of werkrichting

Bedrijven hebben het steeds moeilijker om technisch geschoold personeel te vinden. Het is dan ook niet voor niets dat er al jaren subsidies vanuit de overheid zijn voor technische studies. De wereld is tech en wordt alleen maar ‘techer’. Wil je weten of de techsector iets voor jou is? Kom dan naar Dutch Technology Week.

Het is alweer de achtste keer dat Dutch Technology Week plaatsvindt, waar innovatieve tech uit de kast wordt gehaald om zo te laten zien hoe fascinerend dit werkveld is. De Dutch Technology Week is ingestoken om de Nederlandse tech sector te versterken en wordt dan ook niet voor niets in ons kloppend techhart georganiseerd: in Brabant, een provincie die harder groeit dan het landelijk gemiddelde en waar meer mensen werkzaam zijn dan ooit tevoren. Dat is onder andere te danken aan technologie en dat wordt gevierd tijdens Dutch Technology Week.

Dutch Technology Week

Er is een high tech ontdekkingsroute, een XL Quiz Night van 250 teams en 1400 deelnemers en een Night of the Nerds. Een programma net zo veelzijdig als technologie zelf. Immers kan het een vak zijn voor echte wiskundenerds, terwijl creabea’s ook prima hun ei kwijt kunnen in technologie. Of je je brein nu wilt inzetten bij een groot bedrijf of je je eigen idee wil gaan uitwerken in je eigen bedrijf, op de Dutch Technology Week ontmoet je mensen die dat al doen en je daar alles over kunnen vertellen.

Op de Dutch Technology Week smelten meerdere werelden samen, bijvoorbeeld de zorgsector met die van tech. Een Virtual Reality-bril kan een zorgmedewerker helpen om te gaan met ingewikkelde situaties. En met diezelfde bril kunnen kinderen die een prik krijgen worden afgeleid, zodat ze minder pijn voelen. Het Catharina Ziekenhuis laat bovendien een live operatie met een robot zien. Op 22 mei kun je via verschillende media live volgen hoe een vrouw aan baarmoederhalskanker wordt geopereerd door Eindhovense specialisten via een robot.

Ook gewoon voor de fun

Maar, wil je er gewoon heen voor je plezier, dan vind je genoeg om je over te verwonderen. Zo komt het bedrijf Lightyear vertellen over hun plannen om een auto op zonne-energie te maken en TU Eindhovens InMotion legt uit hoe ze een electrische race-auto inzetten bij de Le Mans 24-uursrace. Op 25 mei kun je tijdens de High Tech Ontdekkingsroute diverse tech hotspots in de regio bezoeken. Dat is ook erg leuk voor kinderen, want die kunnen bijvoorbeeld buttons of batterij maken, profjes doen, een raceautootje in elkaar zetten en met slagletters hun naam op een penning zetten.

In Eindhovens creatieve gebied Strijp is er een grappig onderdeel te vinden genaamd Bumper Ballet, gemaakt door Dropstuff, het Eindhoven Museum en de ontwerpers Peter de Man en Douwe Hibma. Hierin denk je in een botsautootje te zitten op de kermis, maar wordt je karretje al gauw door software overgenomen, waardoor het zelfrijdende vehikel wordt meegenomen in een ballet met de andere karretjes. Zo maak je op ludieke wijze kennis met hoe het voelt om in een autonoom voertuig te zitten.

Niet alleen in Brabant

Waar het evenement eerst alleen in Eindhoven werd gehouden, kun je nu ook in Nijmegen en Arnhem toffe techsnufjes vinden. Maar dat gebied is zich nog verder aan het uitbreiden. Het bedrijf Resoto is niet in Brabant aanwezig, maar opent op 25 mei haar deuren om te laten zien dat tech niet alleen in het zuiden, maar ook in het noorden booming is. Het Drentse bedrijf maakt waterstraalsnijmachines, hogedruktestsystemen en tankstations voor waterstofvoertuigen. Vanalles om ons klaar te maken voor de toekomst. Maar, het 120 medewerkers tellende bedrijf is net als velen op zoek naar nieuw talent. Zo is er een speeddate-event waar studenten hun afstudeeropdracht kunnen pitchen bij diverse techbedrijven uit het noorden.

Dutch Technology Week vindt plaats van 20 t/m 25 mei.

Dit artikel werd geschreven door TechGirl Laura Jenny Kempenaar.

OVER TECHGIRL.NL

TechGirl.nl is dé technologiewebsite voor vrouwen, gemaakt door Anke Horstman. TechGirl ontstond in 2012 als tegenreactie op de vele tech-websites die vooral op mannen zijn gericht, en is het bewijs dat een tech-website voor vrouwen echt niet hoeft te betekenen dat elke smartphone roze moet zijn, maar dat er zeker aandacht is voor style. Hier vind je alles over technologie, media en lifestyle. #techgirl: het nieuwe #fitgirl.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.