Anke Horstman
Anke Horstman Tech 29 jan 2019
Leestijd: 4 minuten

Hoe overleeft je smartphone extreme kou?

Natuurlijk kun je je smartphone meenemen naar gebieden waar het -25 is, maar overleeft je apparaat het ook? Dat hangt enorm van jezelf af, maar ook van het type telefoon dat je meeneemt.

-25 graden Celsius is koud, erg koud. Je kunt een kopje kokend water in de lucht gooien en zien bevriezen waar je bijstaat (het Mpemba-effect). Als je te lang buiten bent zonder af en toe de warmte op te zoeken of zonder je goed te kleden, dan kunnen je vingers, tenen en andere lichaamsdelen bevriezen. Dat klinkt niet erg prettig, maar toch is er genoeg reden om de kou op te zoeken. Denk bijvoorbeeld aan Lapland, waar je in een huskyslee plaats kunt nemen, kunt gaan wintersporten en met een beetje geluk kunt genieten van het noorderlicht.

Als je dat van plan bent, dan neem je natuurlijk de juiste maatregelen: skikleren en warme schoenen mee, maar laat juist de hydraterende crème en katoenen ondergoed thuis om jezelf warm te houden. Waar je echter mogelijk niet bij stilstaat, is dat je smartphone ook wat extra aandacht nodig heeft als het wordt meegenomen naar ijskoude gebieden. Telefoons reageren namelijk ook op de extreme kou.

Binnenzak

Er zijn speciale jassen met zakken die isolerend werken, zodat je smartphone niet al te erg wordt onderworpen aan de kou. Een nieuwe jas aanschaffen is niet per se nodig. Een andere oplossing is een warmtepack in je jas doen. Maar het kan nog eenvoudiger: draag je smartphone in je binnenzak, dichtbij je lijf, want zo wordt het beschermd tegen de ergste kou en pikt het nog wat warmte op van je lichaam.

Maar ja, als je dan op de piste staat en de zon ziet opkomen, dan wil je daar natuurlijk een foto van maken met diezelfde telefoon. Loop je bij -25 het risico dat hij uitvalt, dat je scherm stukvriest of iets anders vervelends? Dat kan gebeuren. Vooral oude telefoons kunnen enorm snel in batterij teruglopen als deze wordt blootgesteld aan koude omstandigheden. De telefoons die wij hebben getest, namelijk de Huawei Mate 20 Pro en de OnePlus 6, maakten echter zonder moeite foto’s van de zonsopgang. Het zijn vooral de blote handen in de kou die ervoor zorgen dat je niet een kwartier lang gaat staan fotograferen.

“Voelen” deze telefoons geen kou? Zeker wel. De Huawei geeft zelfs een waarschuwing wanneer het te koud is geworden en je een foto wil maken. De temperatuur wordt dan namelijk te laag om van de flits gebruik te kunnen maken. Ook loopt de batterij wel terug als je het apparaat toch veel uit je zak hebt, zeker als dat voor steeds langere periodes is. Bijvoorbeeld bij het fotograferen van de aurora borealis, oftewel het noorderlicht.

Het noorderlicht kun je met je blote oog vaak niet zien, of je ziet slechts iets bewegen in de lucht. De groene kleuren die je van de foto’s kent, zijn dan ook vooral zichtbaar dankzij de lange sluitertijd en het niet te hoog instellen van de ISO van een camera. Die camera hoeft lang niet altijd een superdeluxe spiegelreflexcamera van meer dan 600 euro te zijn. Je kunt het noorderlicht ook fotograferen met een smartphone. Het is ons in ieder geval gelukt met de smartphones die wij testten, ook al waren de noorderlichtomstandigheden verre van optimaal. Hier zie je het eindresultaat:

Het Noorderlicht.

Kortom, een smartphone meenemen naar koude gebieden is iets waar je verstandig mee moet omgaan: niet alle smartphones trekken de kou even goed en dat komt dan meestal door de batterij (waarvan de ionen sterk worden beïnvloed door kou en er weinig energie kan worden afgegeven). Zeker een telefoon met een metalen of glazen behuizing wordt snel koud en snel warm. Echter kun je ook onverwacht mooie plaatjes schieten met je smartphone, van dingen die je zelf met je ogen niet eens volledig kunt waarnemen. Ga bewust met je telefoon om in koude gebieden, al zal je eigen lijf ook zeker op tijd alarmeren dat het te koud is, vooral als je geen smartphonehandschoenen draagt.

Dit artikel werd geschreven door TechGirl Laura Jenny Kempenaar.

OVER TECHGIRL.NL

TechGirl.nl is dé technologiewebsite voor vrouwen, gemaakt door Anke Horstman. TechGirl ontstond in 2012 als tegenreactie op de vele tech-websites die vooral op mannen zijn gericht, en is het bewijs dat een tech-website voor vrouwen echt niet hoeft te betekenen dat elke smartphone roze moet zijn, maar dat er zeker aandacht is voor style. Hier vind je alles over technologie, media en lifestyle. #techgirl: het nieuwe #fitgirl.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.