Hoe het dark web werkt en waarom het belangrijk is
Bij het dark web denken wij vaak aan allerlei slechte verhalen. Marktplaatsen waar je dingen als wapens en harddrugs kunt kopen en pagina’s vol met wraak- en kinderporno. Maar is dat het complete plaatje? En waarom is het dark web eigenlijk belangrijk? Metro sprak erover met Rafael Amado, strategy en research analist bij Digital Shadows en expert op het gebied van het dark web.
„Het internet bestaat eigenlijk uit drie lagen”, vertelt Amado. „Je hebt in eerste instantie het clear web, oftewel alle websites en pagina’s die te vinden zijn via zoekmachines. Daarnaast heb je het veel grotere deep web, oftewel alle websites die niet met dingen als Google te vinden zijn. Dat is verreweg het grootste deel van het internet, zo’n 98 procent. Een deel daarvan is het dark web, en dat zijn de websites die alleen via programma’s als Tor te bereiken zijn.”
Illegale handel
Met browsers als Tor is je identiteit moeilijk te achterhalen door de encryptie van het programma. Daardoor is het makkelijker voor criminelen om illegale handel te drijven via deze wegen. Toch is dat zeker niet de enige toepassing voor het anonieme internet, zegt Amado.
„Veel mensen denken dat er op het dark web alleen maar slechte en nare dingen staan. Toegegeven, veel dingen die erop staan zijn ook niet leuk. Maar de reden dat deze technologie uitgevonden is, is zodat mensen veiliger en anoniemer met elkaar kunnen communiceren. Je kunt je voorstellen dat er delen van de wereld zijn waar mensen onderdrukt worden en waar mensen moeten vrezen voor hun leven als er meegekeken wordt door de overheid. Voor hen is dit een veilige manier om te communiceren. Dat is ook waar het dark web veel voor gebruikt wordt.”
Afsluiten
Toch blijft er veel narigheid op het dark web staan. Uit een onderzoek dat eerder dit jaar is gehouden in Canada bleek dan ook dat 71 procent van de mensen wil dat het dark web afgesloten wordt. Maar zelfs als het hele dark web onbereikbaar zou zijn, is het zeer onwaarschijnlijk dat hackers zouden stoppen met hun praktijken. „Vorig jaar zijn twee grote marktplaatsen op het dark web offline gehaald”, vertelt Amado „We hebben als bedrijf gekeken wat dat heeft gedaan met de gebruikers, en we zien eigenlijk een trek naar de forums die vroeger werden gebruikt. Daarna gaan mensen op veiligere, ‘persoonlijkere’ netwerken zitten, zoals Telegram en Discord.”
Bovendien is het volgens Amado maar zeer de vraag of je het gereedschap, in dit geval de software, de schuld moet geven. „De technologie zelf is niet per se slecht. Het is de manier waarop hij gebruikt wordt. Dit is een krachtig stukje technologie dat ook op goede manier gebruikt kan worden. Maar cybercriminelen zijn heel flexibel en passen zich snel aan. Zij zullen hem gebruiken voor hun eigen doeleinden.”