Google krijgt weer een miljardenboete van Europa
Alphabet, het moederbedrijf van Google, heeft weer een miljardenboete ontvangen van de Europese Commissie. In totaal moet het Amerikaanse techbedrijf 4,34 miljard euro dokken. Ook moet het bedrijf contracten met telefoonfabrikanten en telecomexploitanten herzien.
Android
Google krijgt de boete vanwege oneerlijke concurrentie met het mobiele besturingssysteem Android. Volgens de Europese Commissie heeft Google sinds 2011 illegale, beperkende voorwaarden opgelegd aan telefoonfabrikanten door te eisen dat zij de browser Chrome en de zoekmachine Google Search op hun smartphones en tablets installeren om toegang tot de app-winkel Google Play te kunnen krijgen.
Ongeveer 80 procent van alle mobiele apparaten draait op Android-software. Ze eist dat Google hieraan binnen negentig dagen een einde maakt op straffe van een extra boete van 5 procent van de wereldwijde dagomzet van Alphabet.
Tweede miljardenboete
Ook betaalde Google grote fabrikanten en mobiele netwerkaanbieders om Google Search vooraf al te installeren en inclusief te leveren. Het bedrijf verhinderde producenten bovendien om mobiele apparaten te verkopen die op alternatieve besturingssystemen van Android draaiden die niet door Google waren goedgekeurd.
De nieuwe geldstraf is bijna een verdubbeling van de recordboete van 2,42 miljard euro die Alphabet een jaar geleden van de Europese Commissie kreeg opgelegd vanwege misbruik van zijn zoekmachine bij onlineshoppen via Google Shopping.
Direct dokken
Google gaat in beroep tegen de boete. In een reactie schrijf het bedrijf: ”Android heeft meer keuze voor iedereen gecreëerd, niet minder. Een levendig ecosysteem, snelle innovatie en lagere prijzen zijn klassieke kenmerken van robuuste concurrentie.”
Het bedrijf moet ondanks de beoogde juridische stappen het geld meteen naar Brussel overmaken. Het bedrag wordt op een geblokkeerde rekening vastgezet, aldus Eurocommissaris Margrethe Vestager, tot de definitieve uitspraak van het Europees Hof van Justitie. Dat kan overigens jaren duren, maar als de commissie de zaak wint dan wordt het bedrag daarna verdeeld over de 28 lidstaten via dezelfde sleutel als ze aan de EU afdragen.