Daisy Heyer
Daisy Heyer Tech 9 apr 2018
Leestijd: 2 minuten

Facebook Messenger lang niet zo privé als men denkt

Je gaat er misschien vanuit dat de chats die je stuurt via Facebook Messenger compleet privé zijn, maar dat heb je mis.

Facebook heeft aangegeven dat er automatische tools worden gebruikt die de berichten in Messenger scannen op malware links en beelden van kinderporno. Er wordt ook een optie aangeboden die ervoor kan zorgen dat gebruikers chats kunnen reporteren als de regels van het social medium worden overschreden, meldt CNN.

Volledig privé? Dus niet

Moderators van het bedrijf kunnen dus berichten controleren die worden gemeld door gebruikers, maar óók berichten waarin melding wordt gemaakt door de geautomatiseerde programma’s. Veel mensen waren daarvan niet op de hoogte. Zij dachten dat de berichten die verstuurd zijn via Messenger volledig privé zouden zijn.

Facebook heeft nu via een verklaring laten weten dat privéberichten privé zijn, maar verdedigde tegelijkertijd ook hun automatische tools die ‘internetbedrijven nou eenmaal gebruiken deze dagen’.

„De berichten tussen mensen worden niet gebruikt om advertenties op af te stellen", zegt het bedrijf „En we luisteren niet naar jullie video-oproepen of voicememo’s."

Campagne Trump

Facebook is de afgelopen weken slecht in het nieuws gekomen nadat is gebleken dat Cambridge Analytica, een databedrijf dat gelinkt wordt aan de presidentscampagne van Donald Trump, mogelijk informatie heeft gehad over miljoenen Facebook-gebruikers zonder dat zij dat wisten.

De onthulling leidde tot vragen over de privacy van het social mediaplatform en tot oproepen voor strengere en nieuwe regelgeving. Daarnaast werd dringend verzocht aan Facebook om transparant te zijn over hoe zij omgaan met de gegevens van gebruikers.

Myanmar

Ook Facebook Messenger, waarmee gebruikers van Facebook onderling kunnen chatten, werd daarmee een aandachtspunt. Dat gebeurde omdat Facebook-eigenaar Mark Zuckerberg vertelde dat het bedrijf had ontdekt dat er ‘sensationele berichten’ werden verzonden via Messenger in Myanmar.

Mensenrechtenadvocaten en journalisten zouden te horen hebben gekregen dat Facebook wordt gebruikt om desinformatie in het land te verspreiden, waarop Zuckerberg in een interview met Vox meldde dat „in dat geval de systemen detecteren dat dit aan de hand is. We stoppen die berichten".

Daarop ontstond onrust, want over wat voor systemen had Zuckerberg het? Duidelijkheid werd kortgeleden dus door het bedrijf gegeven. „In dit specifieke geval meldden een aantal mensen dat zij rare berichten hadden ontvangen, wat ons ertoe aanzette om een onderzoek te beginnen", aldus een woordvoerder van het bedrijf.

Wijzigingen

Wat betreft de rest van de privacy van het social media platform: de afgelopen weken heeft Facebook een aantal wijzigingen aangebracht met betrekking tot de toegang tot gebruikersgegevens en transparantie. Nu wordt duidelijk vermeld dat Facebook „content, communicatie en andere informatie verzamelt wanneer u een bericht verstuurt of met anderen communiceert".

Zuckerberg heeft daarnaast aangegeven dat hij het ermee eens is dat het bedrijf beter zou kunnen uitleggen wat zij met die gebruikersgegevens doen. Er staat nu een conferentie gepland op twee Amerikaanse congressen voor volgende week waarin hij meer uitleg gaat geven hierover.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.