Facebook slaat ‘legaal’ je bel- en sms-historie op
Facebook is meer dan ooit in opspraak. Mark Zuckerberg ging al door het stof in allerlei Britse advertenties om zijn excuus aan te bieden voor de gelekte gegevens van tientallen miljoenen gebruikers, maar dat lekken lijkt nu slechts het topje van de ijsberg.
Het social medium lijkt namelijk veel meer te hebben bewaard dan je op het eerst gezicht zou denken, tenminste van Android-gebruikers die de applicatie ook op hun telefoon hebben geïnstalleerd.
Al je contacten
Jarenlang sloeg Facebook de bel- en sms-historie van haar gebruikers op, zo ontdekten een paar gebruikers toen ze hun informatie opvroegen. Zelfs de conversaties met contacten die niet op Facebook zitten of waarmee ze niet bevriend zijn staan ertussen.
Downloaded my facebook data as a ZIP file
Somehow it has my entire call history with my partner's mum pic.twitter.com/CIRUguf4vD
— Dylan McKay (@dylanmckaynz) March 21, 2018
My grandmother emailed me this from her data dump
sorry for the potato quality (read: what is a screenshot)
has a number of SMS records, spanning 2015-2017 claims to not use facebook or messenger apps, I have not verified this though pic.twitter.com/Nax5aBUeWQ
— Dylan McKay (@dylanmckaynz) March 25, 2018
I also have these from my grandmother, covering May-October 2017 pic.twitter.com/0T5PSmZNKc
— Dylan McKay (@dylanmckaynz) March 25, 2018
Volgens Ars Technica hoopt Facebook met die gegevens een beter algoritme op te kunnen stellen, zodat ze beter kunnen inschatten wie je zakelijke contacten en wie je vrienden zijn. Deze zou het bijeen sprokkelen via de Facebook Messenger-app, waarvan ze hun gebruikers aansporen deze in te zetten als standaard sms-app.
Het is niet moeilijk om vast te stellen dat Facebook niet zijn beste periode doormaakt en nu niet de meest te vertrouwen partij is. Opmerkelijk genoeg presenteerden ze zondagavond hun eigen factcheck van het ‘gerucht’. Niet geheel verrassend, hun conclusie luidt: „Dit is niet het geval."
Opt-in functie
Facebook stelt dat niets zonder de toestemming van de gebruikers gebeurt. „Het maakt onderdeel uit van een opt-in functie." Oftewel alle gebruikers zouden hier expliciet toestemming voor hebben moet geven.
Het miljardenbedrijf stelt verder dat mensen de optie weer simpel kunnen uitzetten en dat dergelijke data nooit door worden verhandeld naar derden. Hoe betrouwbaar die laatste bewering is, is natuurlijk iets om je af te vragen gelet op onthullingen van de voorbije weken.
Tot slot benadrukt Facebook dat de data alleen laten zien dat er bel- of sms-verkeer is geweest, maar dat de inhoud niet wordt opgeslagen.