Imre Himmelbauer
Imre Himmelbauer Tech 22 jan 2018
Leestijd: 1 minuut

Maken we binnenkort onze eigen medicijnen?

Ben je die lange rijen bij je apotheek helemaal beu? Dan hebben we goed nieuws voor je. Het lijkt er namelijk op dat het binnen afzienbare tijd mogelijk zal zijn om je eigen medicijnen te printen, met behulp van een 3D-printer.

Leroy Cronin, de bedenker van de technologie en werkzaam bij de universiteit van Glasgow, begon zijn queeste voor zelfgemaakte medicijnen al in 2012. Destijds had hij al het zogenaamde ‘reactionware’ uitgevonden: met de benodigde stoffen kon hij daarmee al wat simpelere verbindingen maken. Destijds twijfelden critici er echter aan of hij met de technologie ook ingewikkeldere verbindingen, zoals medicijnen, zou kunnen maken.

Irriteren

Dat bleek echter de ideale drijfveer voor Cronin om door te gaan. Hij vertelt tegenover Science: „Ik houd ervan om mensen te irriteren, op scheikundig vlak dan.”

En zes jaar later heeft hij het ongelijk van de critici bewezen. Cronin heeft inmiddels met zijn technologie een aantal simpele stoffen omgezet in verschillende medicijnen, zoals een spierverslapper en een middel tegen epileptische aanvallen.

Tekort

De technologie kan voor veel goede doeleinden ingezet worden. Door de nieuwe technologie kunnen er ter plekke medicijnen bijgemaakt worden als er een tekort is. Ook wordt de productie van medicijnen in ontwikkelingslanden zo een stuk makkelijker.

Het is nog wel de vraag of farmaceutische waakhonden akkoord zouden gaan met een dergelijke technologie. Meestal moeten medicijnen namelijk onder strenge veiligheidsvoorschriften gemaakt worden, om de kwaliteit van de medicijnen te waarborgen. Toch geeft Cronin niet op: „Ik geloof dat het haalbaar is."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.