‘Apple de enige die aan geplande veroudering doet’
De Franse autoriteiten zijn een gerechtelijk onderzoek gestart tegen Apple. Al jaren wordt er gesuggereerd dat de techgigant zijn al op de markt zijnde toestellen opzettelijk trager laat worden, zodra er een nieuw model uitkomt. Dit geldt voornamelijk voor de smartphones.
Deze zogenaamde ‘geplande veroudering’ werd eind 2017 dan eindelijk (deels) erkend door het bedrijf. „Wat Apple heeft gedaan is fout en dient te worden bestraft”, zegt Vivek Wadhwa, onderzoeksdirecteur op het gebied van ondernemerschap en commercialisering aan de universiteit van Durham, tegenover Metro. „In plaats van dat Apple zei dat gebruikers enkel de batterij moesten vervangen, maakte het haar klanten op deze manier wijs dat de hun toestel volledig vervangen moest worden.”
Langzame auto
Wadhwa laat via een vergelijking zien hoe bizar hij het vindt. „Stel je voor dat je auto langzaam gaat rijden, wanneer slechts je bougies toe zijn aan vervanging en daardoor de suggestie wordt gewekt dat je een nieuwe auto moet kopen."
Volgens Wadhwa is het een typisch ‘Apple-probleem’ en is er geen ander bedrijf dat deze truc toepast. „Het schaadt de reputatie van Apple sowieso. Het is illegale en er zouden forse moeten worden betaald. Bij wijze van straf zouden ze al hun klanten gratis batterijen moeten aanbieden."
Uit hun hoofd laten
„Het mooie is wel dat er nu zoveel verontwaardiging en woede richting Apple is, dat andere bedrijven het wel uit hun hoofd zullen laten, om deze strategie in de toekomst ook toe te passen", denkt Wadhwa.
De onderzoeker hoopt dat smartphoneproducenten in het algemeen hierdoor meer gaan nadenken over het makkelijk vervangbaar maken van de compartimenten van hun toestellen. „Dat we de camera’s ook kunnen vervangen wanneer ze het niet meer doen of ze te kunnen laten upgraden. Anders is het een enorm verspilling."
Bewust trager
Apple stelde in december dat het iPhones bewust trager laat worden als de batterij niet meer naar goed functioneert, maar dat dit (ook) in het belang van de consument is. Als de vertraging niet zou worden toegepast, dan zou hij namelijk onverwachts kunnen crashen.
Met die verklaring neemt lang niet iedereen genoeg. Een woordvoerder van het Franse justitie zegt tegenover the Wall Street Journal dat Apple zich schuldig maakt aan misleiding en geplande veroudering.
Vijf procent
Dat laatste is sinds 2015 strafbaar in Frankrijk en niet zo’n beetje ook. Er kunnen forse boetes voor worden uitgedeeld (die maximaal vijf procent van de jaaromzet bedraagt) en voor de directeuren van bedrijven die dit doen, kan er een celstraf van maximaal twee jaar in het verschiet liggen.
Overigens lijken er ook in Israël en de Verenigde Staten rechtszaken te worden aangespannen tegen Apple. Dat probeert zelf nu het imago alvast wat op te poetsen, want de batterij laten vervangen kost sinds kort nog maar 29 euro in plaats van 89.