Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Relaties & seks 25 jun 2024
Leestijd: 3 minuten

Vaker consent checken maakt seksbeleving beter, dit verandert er wettelijk rond seks vanaf 1 juli

Om consent vragen een moodkill? Het tegendeel blijkt waar. Jongvolwassenen geven hun seksuele ontmoeting juist een een hoger rapportcijfer als de sekspartner meerdere keren toestemming vraagt, zo blijkt uit onderzoek van kenniscentrum Rutgers en Ipsos I&O onder duizend jongeren. Vanaf 1 juli gaat de wet Seksuele Misdrijven in, we leggen uit wat dat precies inhoudt.

Een 8,3, dat geven jongvolwassenen tussen de 18 en 25 jaar hun seksuele ontmoeting als hun partner meerdere keren om consent vraagt. Gebeurt dit maar één keer, dan daalt het cijfer naar een 7,8 en wanneer er helemaal niet wordt gecheckt of de partner wel seks wil, daalt het cijfer nog verder, naar een 7,4. 

Gevoel van veiligheid

Ook het gevoel van veiligheid daalt wanneer er niet of slechts eenmalig om consent gevraagd wordt. Bij herhaaldelijke checken zegt 91 procent van de jongeren zich veilig te voelen, bij eenmalig checken 82 procent. Als het helemaal niet gebeurt, voelt 79 procent zich veilig. Bovendien geven jongeren daarnaast vaker (88 procent) aan dat ze de seks fijn vonden als er meermaals om toestemming gevraagd wordt. Bij één keer controleren is dat 78 procent en bij helemaal niet checken 75 procent.

„Bij sommige mensen heerst de angst dat consent afstemmen een moodkill is, het tegendeel blijkt waar”, zegt Willy van Berlo, expert seksueel geweld bij Rutgers. „Door meermaals bij elkaar te checken, zowel verbaal als non-verbaal, kan je altijd terugkomen op je eerdere instemming en wordt de seksuele ontmoeting fijner.” 

Nieuwe wet Seksuele Misdrijven

Rutgers en Ipsos I&O deden het onderzoek in aanloop naar de nieuwe wet Seksuele Misdrijven waarin consent een centrale rol gaat spelen. Vanaf 1 juli is onvrijwillige seks namelijk strafbaar, ook als er geen dwang aan te pas kwam. Dat betekent dat iemand strafbaar wegens seksueel geweld is als deze persoon wist of kon vermoeden dat de ander geen seks wilde en toch heeft doorgezet. 

Nu is het nog zo dat dwang een vereiste is om tot een veroordeling te komen. Dat is vanaf volgende week verleden tijd. Dwang is volgende de nieuwe wet een strafverzwarende factor. Per delict worden drie varianten onderscheiden: 

Schuld: de pleger heeft in dat geval ernstige reden om te vermoeden dat de ander geen seks wil, maar gaat toch door. 

Opzet: de pleger wéét dat de ander niet wil, maar gaat toch door. Hier kunnen bijvoorbeeld ook situaties waarin sprake is van bevriezing onder vallen.

Opzet met strafverzwaring: in dit geval is er sprake van dwang, geweld of bedreiging. 

Een centrale rol voor consent

Hoewel de invoering van de nieuwe wet een stap in de goede richting is, is het volgens Rutgers nog niet genoeg. „De wet is heel belangrijk om slachtoffers meer te beschermen, maar het is net zo belangrijk dat seksueel geweld wordt voorkomen. Daar is een structurele aanpak voor nodig. Er moet nog veel gebeuren om te zorgen dat er een generatie gaat opgroeien die elkaars wensen en grenzen respecteert. Consent staat daarbij centraal.”

Om dit te bereiken is er volgens Rutgers meer aandacht nodig voor consent in de relationele en seksuele vorming op school en daarbuiten. Ook pleit het kenniscentrum voor meer campagnes om de cultuur rond seks in Nederland te verbeteren. 

Warm binnen? Deze planten kunnen je huis helpen koelen

De Spaarrekening van Yassin: ‘Ik heb 144.500 euro spaargeld’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties