Waarom blijven we in een ongelukkige relatie?
Een relatie met iemand hebben, waar je eigenlijk niet gelukkig mee bent. Het is nu niet bepaald het scenario waar je vroeger over fantaseerde, maar het gebeurt maar al te vaak. Maar waarom doen we dat eigenlijk? Blijven in een relatie waarin we niet gelukkig zijn?
In het boek You Can Be Right or You Can Be Married schreef auteur Dana Adam Shapiro dat slechts 17 procent van de koppels gelukkig is met hun partner. Onderzoek uit 2015 toonde aan dat 20 procent van de getrouwde deelnemers zich ‘gevangen’ voelde in hun relatie. En een kwart gaf toe dat ze geen liefde meer ervoeren. Later onderzoek uit 2021 toonde aan dat bijna de helft van de getrouwde stellen nog bij elkaar zijn voor de kinderen. En een op de zes verklaarde dat een relatie nog voortduurde omdat zij het zich niet konden veroorloven om vrijgezel te zijn.
Psychologen over vasthouden aan ongelukkige relatie
Vastzitten in een ongelukkige relatie is volgens Independent-journaliste Olivia Petter, in dit huidige, prijzige, tijdperk nog vaak een financiële overweging. Maar geld blijkt niet de enige reden. Verschillende psychologen delen hun visie over relaties waarin de liefde ver te zoeken is. En waarom we ervoor kiezen om tóch te blijven.
Klinisch psycholoog Sally Austen legt uit dat mensen veelal een ‘kosten-batenanalyse’ maken. „Ze blijven als iemand aangeeft dat ze door te vertrekken mogelijk slechter af zijn.” Wat de voor- en nadelen zijn verschilt volgens haar per persoon. „Dat kan variëren van huisvesting en financiële stabiliteit tot fysieke veiligheid en sociale omstandigheden.”
Waarom blijven in ongelukkige relatie
Ook kinderen en hun welzijn spelen vaak een rol bij vastgelopen relaties. Net zoals de meningen van buitenaf. „Veel mensen houden toch rekening met de reacties op een relatiebreuk. Hoe zullen familieleden of ouders reageren? Die bijvoorbeeld veel geld hebben uitgegeven aan de bruiloft”, aldus Austen. Maar ook de angst om helemaal opnieuw te moeten beginnen, weerhoudt men van het beëindigen van een relatie. Deze drie tekenen geven bijvoorbeeld aan dat je bang bent om alleen te zijn.
Maar des te langer je in een ongelukkige relatie blijft, des te slechter het is voor iemands eigenwaarde. Relatietherapeut Ammanda Major legt uit dat een ongelukkige relatie ook als een bescherming kan werken van andere onderliggende problemen. „In sommige gevallen is het makkelijker om met een partner samen te zijn, omdat je de dingen waar je niet blij mee bent, naar iemand anders kunt gooien.”
Accepteren
Maar hoe weet je dat je niet gelukkig bent in een relatie? Relatietherapeut Callisto Adams noemt een aantal signalen. „Bijvoorbeeld wanneer je meer zin hebt om dingen in je eentje te doen, dan tijd door te brengen met je partner. Maar ook als je je niet bevestigd of gezien voelt door je partner of jaloers bent op wat andere koppels hebben.”
Volgens Major is het van belang dat je er zelf achter komt wat ervoor zorgt wat je ongelukkig maakt in de relatie en kun je dat met je partner bespreken. „Als mensen in staat zijn om hun kwetsbaarheden te delen, kunnen ze er ook samen uit komen.” Volgens haar moeten beide partners naar elkaar luisteren. „En dan kun je samen een beslissing nemen.” Maar accepteren dat een relatie ‘kapot’ is en beslissen dat het niet meer goedkomt, is wellicht een keuze die je in je eentje moet maken.