Volgens onderzoek speelt leeftijd wél een rol in relaties en dit blijkt het ‘ideale’ leeftijdsverschil
„Leeftijd is maar een getal” en „liefde kent geen leeftijd”, klinkt het toch al snel als een bekende, of jijzelf, op een oudere partner valt. En hoewel liefde vaak geen grenzen kent, blijkt uit onderzoek dat leeftijdsverschil in een relatie wel degelijk een rol kan spelen. De cijfers concluderen namelijk dat de kans van slagen toch van het leeftijdsverschil kan afhangen. En er ook een ‘ideaal’ leeftijdsverschil is voor een relatie.
Om te beginnen er zijn natuurlijk koppels die het voor elkaar krijgen om ondanks een groot leeftijdsverschil een gezonde relatie te onderhouden. Zo bewees schrijfster Heleen van Royen (58) dat recent nog, nu zij en haar ‘toyboy’ Bart Meeldijk (36) inmiddels 10 jaar samen zijn. Maar de wetenschap boog zich ook over de leeftijdsgrens in de liefde en kwam tot andere uitkomsten.
Onderzoek naar leeftijdsverschil in relaties
Het Britse Independent schrijft over een onderzoek van de Emory University in Atlanta. De onderzoekers toonden aan dat de kans op een scheiding groter is, naarmate het leeftijdsverschil groter is. Over scheidingen gesproken, wist je dat de meeste scheidingen voorkomen na 7 à 8 jaar? Metro schreef eerder over de oorzaak daarvan.
Terug naar het onderzoek over het leeftijdsverschil. Daarvoor werden 3000 mensen geanalyseerd en zo bleek dat koppels met een leeftijdverschil van vijf jaar, 18 procent meer kans hadden om uit elkaar te gaan, dan stellen van dezelfde leeftijd.
Ideaal leeftijdsverschil?
Dat percentage steeg naarmate het leeftijdsverschil steeg. Bij koppels met een leeftijdverschil van 10 jaar, nam de kans op een relatiebreuk met 39 procent toe. En de meest opvallende resultaten? Bij een leeftijdsverschil van 2o jaar bleken stellen 95 procent meer kans te hebben om uit elkaar te gaan.
Maar is er ook een ‘ideaal’ leeftijdverschil? Volgens de wetenschap wel. De onderzoekers stelden vast dat een leeftijdsverschil van slechts één jaar het meest gunstig is voor een relatie. Daarbij ging het om slechts 3 procent kans om uit elkaar te gaan.
‘Rebound’ na relatiebreuk blijkt zo slecht nog niet en dit is waarom