Julia Osendarp
Julia Osendarp Relaties & seks 26 mei 2023
Leestijd: 4 minuten

Mannelijk orgasme verder ontrafeld: hier moeten mannen rekening mee houden

Een wiskundige formule over het mannelijke orgasme? Dat klinkt ietwat merkwaardig. Maar toch lijkt nieuw onderzoek het mannelijk orgasme verder te ontrafelen. En daarbij moeten de heren wel met het een en ander rekening houden.

Nieuw Engels onderzoek geeft meer inzicht in het mannelijk orgasme en de onderzoekers stelden daarover dus een wiskundige formule op, die het orgasme nader verklaart. Seksuoloog Wim Slabbinck vertelt in een Belgische podcast van Radio 1 hoe dat zit.

Onderzoek naar mannelijk orgasme

Voor deze formule werden twee oudere seksuologische onderzoeken samengevoegd. De eerste daarvan is het beroemde onderzoek van Masters and Johnson uit de jaren 60. Waar ook de Netflix-serie Masters of Sex op werd gebaseerd. De onderzoekers nodigden honderden mannen en vrouwen uit om seks te hebben. Om destijds onder meer te onderzoeken wat er lichamelijk gebeurt bij mannen tijdens de daad. „Het was een gigantisch onderzoek, waarbij tienduizenden seksuele handelingen werden uitgevoerd”, aldus de seksuoloog.

De wetenschappers stelden vast dat het seksuele proces bij mannen bestaat uit vier fases. Welke fases? Opwinding, de plateaufase (verhoogde seksuele opwinding tijdens de daad), orgasme en tot slot rustfase.

Seks onder de MRI

Een baanbrekende conclusie destijds, maar het ontbrak volgens critici aan het psychologische aspect. „Wat maakt dat mannen zin hebben om te vrijen? Ook het idee van verlangen was niet voldoende geïntegreerd in het onderzoek”, aldus Slabbinck.

Later volgde in de jaren 90 en de jaren 2000 nieuw onderzoek, dat voornamelijk in ons eigenste Groningen plaatsvond. „Opnieuw werden mannen en vrouwen uitgenodigd om seks te hebben, dit keer onder het toeziend oog van een MRI-scan. Het waren trouwens niet alleen mannen en vrouwen die met elkaar vreeën, maar ook mensen van hetzelfde geslacht. Als je ooit in Groningen onder de MRI belandt, is de kans groot dat daar ooit iemand seks had.”

Mannen zijn bij orgasme minder mentaal actief

Bij dat onderzoek werd meer gekeken naar het mentale onderdeel en onderzoekers concludeerden onder meer dat seksuele opwinding vergelijkbaar is met sporten. „Wanneer je merkt dat het je deugd doet en je er doelen mee kan bereiken, krijg je zin om opnieuw te sporten. Hetzelfde gebeurt bij seksueel verlangen.” En er was nog een bevinding. Mannen blijken in de aanloop naar een orgasme minder psychologisch of mentaal actief te zijn. „Delen in het brein die verantwoordelijk zijn voor zelfcontrole, zelfbesef en coördinatie, vallen dan bijna uit. Dat is ook belangrijk, want om te kunnen klaarkomen moet je in een soort van trance zitten en alles kunnen loslaten.”

Engels onderzoek

En nu hebben de Engelse onderzoekers die twee onderzoeken samengevoegd in hun nieuwste bevindingen. En daaruit ontstond dus een wiskundige formule die het mannelijke seksuele proces beschrijft.

Mannen die voor seks te veel negatieve gedachten hebben, denk aan: ‘Zal ik het wel goed doen?’, maar ook bij te veel opwinding, ontwikkelen stress en een gevoel van angst. „Wat leidt tot erectieverlies.”

Van mentaal naar fysiek

Maar wat is dan de oplossing en dus de formule betreft het mannelijk orgasme? Volgens Slabbinck moet de man zich tijdens seks eerst focussen op het mentale stuk. „‘Wat is mijn partner mooi’ of ‘wat een fijn gevoel’. Om daarna tot een hoogtepunt te komen, is het belangrijk om na een tijd de focus weer te verleggen naar het fysieke.”

En mocht je nu denken: ‘Maar hoe zit dat met vrouwen?’, dat blijkt nog een heikel punt. Zo gingen de onderzoekers van Masters en Johnson ervan uit dat het vrouwelijk orgasme ‘te complex’ zou zijn om deze in een formule te verwerken. Iets waar Slabbinck zijn vraagtekens bij zet. „Al bestaan er nog veel misverstanden over het vrouwelijk orgasme, uit onderzoek is wel gebleken dat als vrouwen zelf tot een hoogtepunt proberen te komen, dat niet veel langer duurt dan bij een man. Ik geloof niet dat het zo complex is als men beweert.” Seksuoloog Elise van Alderen vertelde eerder tegen Metro over deze soort seksuele ‘mythes’. Zij legt uit dat het seksueel verlangen van mannen en vrouwen, biologisch gezien, niet van elkaar verschilt. Maar dat juist de maatschappij de verschillen in werking zet.

Vrouwelijk orgasme

De Engelse wetenschappers zijn ieder geval niet van plan het vrouwelijk orgasme te passeren. „Toch moeten we in het achterhoofd houden dat zo’n formule niet voor elke man of vrouw geldt, maar gebaseerd is op gemiddelden”, waarschuwt de seksuoloog. „Daarnaast spelen ook de omstandigheden waarin je vrijt, je partner en je persoonlijke seksuele beleving een grote rol”, sluit Slabbinck af.

Volgens onderzoek speelt leeftijd wél een rol in relaties en dit blijkt het ‘ideale’ leeftijdsverschil

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.