Verliefd op een mama’s-kindje: zo ga je daar het beste mee om
Niet iedereen is gezegend met een fijne schoonfamilie. Het kan heel fijn zijn om met de familie van je partner te bespreken waar je in de relatie tegenaan loopt, omdat jouw partner hun kind is. Het kan echter ook in je nadeel werken, wanneer je partner iets te gesteld is op zijn moeder of ouder. We kennen allemaal de term mama’s-kindje wel: je partner is altijd al vertroeteld door zijn of haar moeder (of vader) en verwacht dat jij nu deze taak op je neemt. Maar hoe ga je daar mee om?
Een nieuw onderzoek van Dating.com toont aan dat niet iedereen de voordelen van een schoonfamilie ervaart. Het bleek dat 67 procent van de ondervraagden een relatie heeft gehad met een persoon wiens relatie met hun moeder een negatieve invloed had op de romantische band. En 56 procent zei dat de overbezorgde moeder van hun ex de belangrijkste reden was voor de breuk van de relatie. Je denkt er misschien niet in eerste instantie aan, maar je schoonfamilie kan een grote rol spelen in de problemen in je relatie. Iets minder dan de helft van de 5000 ondervraagden zei dat de moeder van hun partner zich bemoeide met de zaken van de relatie.
Mama’s-kindjes zijn red flags
Een mama’s-kindje wordt vertroeteld en verzorgd, alsof het een klein kind is. 62 procent van de ondervraagden beweerde dat hun ex verwachtte dat hun partner alle huishoudelijke taken alleen zou doen. Met dit alles in gedachten is het niet heel raar dat 78 procent van de ondervraagden in de toekomst met een grote bocht om mama’s-kindjes heenloopt.
„Een relatie hebben met een mama’s-kindje kan uitputtend zijn. Het is voor velen ook een grote red flag”, zegt Maria Sullivan, datingexpert en vicevoorzitter van Dating.com, tegen Metro UK. „Wanneer de relatie tussen je partner en zijn of haar moeder of vader blijvende en negatieve effecten heeft op jullie relatie, is het belangrijk om je grenzen opnieuw te evalueren.” Een gebrek aan onafhankelijkheid en de onmacht om zelf beslissingen te maken zijn uitgeroepen tot de meest negatieve eigenschappen. Bovendien vinden partners het schrikbarend wanneer hun partner niet weet hoe ze een vaatwasser moeten gebruiken of de was moeten doen. Het is voor velen een onfeilbare weg naar de hel. Echter ervaren dochters de giftige moederrelatie anders dan zonen.
Communication is the key
Toch is een dominante schoonfamilie niet iets dat je moet verdragen. Het is belangrijk om dingen in de kiem te smoren, voordat alles uit de hand loopt. Sullivan heeft een aantal tips hoe je de problematische moeder van je partner kunt overwinnen, waardoor je ervoor kunt zorgen dat je geen kopie wordt.
We hebben het je al eerder gezegd, maar het is erg belangrijk om vroegtijdig je grenzen aan te geven aan je partner. Zo is je partner zich bewust van jouw gevoelens rondom de schoonfamilie en kan hij of zij je helpen bij eventuele conflicten. „Je moet als een team werken en samen door de situatie navigeren”, zegt Sullivan. „Geef aan wanneer iemand over je grenzen gaat. Als je je zorgen niet bespreekbaar maakt, zal dit later alsmaar grotere problemen veroorzaken. Het wordt dan steeds lastiger om het op te lossen. Het kan overweldigend en stressvol zijn, echter is het nog steeds belangrijk om een band met je schoonfamilie op te bouwen. Als je van je partner houdt, moet je ook de relatie met zijn of haar ouders accepteren.”
Zet je mama’s-kindje aan tot zelfstandigheid
Wanneer je je mama’s-kindje ook gaat vertroetelen, voed je alleen de cyclus van afhankelijkheid. Hierdoor zal er nooit verandering komen in het gedrag en kan het je romantische relatie negatief beïnvloeden. „Typische mama’s-kindjes zijn eraan gewend dat alles voor hen wordt gedaan, zoals wassen, koken en schoonmaken”, legt Sullivan uit. „Als je merkt dat je een relatie hebt met iemand die denkt dat jij deze taken zal overnemen, stel dan duidelijke je grenzen op.” Het is natuurlijk fijn om voor je partner te zorgen en wanneer je van iemand houdt doe je dat ook graag. Maar wanneer je dit blijft doen bij een mama’s-kindje, dan zal het probleem steeds groter worden. Zo maak je het steeds lastiger om het aan te pakken en op te lossen.
Accepteer geen excuses, want ‘kan ik niet’ bestaat niet. Laat je partner zien hoe een taak moet worden uitgevoerd, zodat ze het geleerd hebben. Maar kies niet voor de makkelijke weg, want de taken moeten eerlijk worden verdeeld.
Liefde is geen competitie
„Als je te maken hebt met een mama’s-kindje, is de kans groot dat ze vaak de kant van hun moeder kiezen boven die van iemand anders”, zegt Maria. Het is bovendien niet eerlijk naar je partner toe om ze in deze situatie te plaatsen. „Doe je best om dit niet als een wedstrijd te zien, aangezien je waarschijnlijk teleurgesteld zult zijn als je ze dwingt om te kiezen. Kijk naar de positieve kanten van jullie relatie en laat het negatieve niet de overhand nemen.”
Je moet het als iets positiefs zien: je wordt lid van een nieuwe familie. Probeer conflicten te vermijden waar je kunt, maar kom voor jezelf op als dat nodig is. Denk aan jezelf en blijf jezelf. Als je geen zorgend type bent, probeer dan deze rol ook niet te vervullen. De vertroetelende schoonmoeder zal zich uiteindelijk terugtrekken, want je moet niet vergeten dat het ook voor haar even wennen is.