De relatie met je partner ontgroeid? Dat merk je aan deze signalen
Iedereen zal het vroeg of laat wel een keer meemaken: het gevoel dat jij en een vriend of partner uit elkaar groeien. Maar hoe weet je zeker dat je je vriendschap of relatie ontgroeit? Verschillende signalen kunnen daarop wijzen.
Een goede vriendschap of een liefdevolle relatie, hoewel je zou willen dat de verstandhouding met iemand van wie je houdt of om wie je geeft voor altijd zo goed is, is dat niet altijd realistisch. Soms maak jij een hele andere persoonlijke groei door dan de ander. Door dat verschil in richting, voldoet een relatie niet altijd meer aan onze behoeften, wensen of normen.
Onderneem dan altijd actie, zegt therapeut Sara Kuburic bij USA Today. En dat hoeft echt niet altijd te betekenen dat je je relatie direct moet beëindigen. Maar de boel blijven ontkennen is in ieder geval geen goed idee, zegt ze. „Hoe meer je de realiteit ontkent, hoe verder je uit elkaar groeit.” Eerder zette Metro al 7 voorkomende fouten op een rij die koppels in een relatie maken.
Deze signalen wijzen erop dat je je relatie bent ontgroeid
De therapeut zet meerdere signalen op een rij waarmee je kunt herkennen dat je een relatie ontgroeid bent. Zo kun je dat aflezen aan de gesprekken die je met de ander voert. Die gaan vaak over dezelfde onderwerpen, over onderwerpen die niet meer resoneren met wie jij bent of waarin je – om de gesprekken te laten lopen – gedwongen wordt om een eerdere versie van jezelf te zijn.
Verder wijst ze op het ‘agree to disagree’-principe. Als je merkt dat de voor jouw belangrijke gesprekken niet uitlopen op eensgezindheid, maar op het feit dat je ermee instemt dat jullie het niet eens met elkaar worden, kan dat ook veelzeggend zijn.
Twee andere signalen zijn volgens de therapeut dat jullie andere doelen hebben voor de toekomst of dat je merkt dat je meer uit de relatie nodig hebt dan wat het biedt. „Je hebt misschien het gevoel dat in de relatie blijven je ervan weerhoudt om je volledige potentieel te bereiken.”
Verschil tussen volwassenheid met de ander
Ten slotte wijst ze op het verschil in volwassenheidsniveaus. „Het kan zijn dat je een verschil begint op te merken tussen de volwassenheid van jou en dat van je partner. Dat uit zich in de manier waarop je verantwoordelijkheid neemt en acties onderneemt en de ander niet.”
Daardoor kun je je ‘leeggezogen’ voelen. „Je kunt je de ‘ouder’ of ‘verzorger’ gaan voelen die een onevenredige hoeveelheid verantwoordelijkheid op zich neemt. Je hebt misschien het gevoel dat je bijdraagt aan hun leven, maar dat ze niet langer bijdragen aan het jouwe.”
Relatie ontgroeid? Dat hoeft niet gelijk het einde te betekenen
Als je op basis van deze signalen tot de conclusie komt dat je een relatie ontgroeid bent, wat doe je dan? Dat gevoel negeren en doorgaan op dezelfde voet? Vaak gebeurt dat wel, zegt therapeut Sara Kuburic, maar dat is niet handig. „Er is vaak schuldgevoel. We hopen dat de afstand tijdelijk is en dat dingen vanzelf weer op hun plek vallen. Maar hoe meer je de realiteit ontkent, hoe verder je uit elkaar groeit”, zegt ze.
„Het besef dat we onze partner ontgroeien, kan heel triest zijn, vooral als je wil dat de relatie blijft zoals die was. Toch hoeft het niet het einde te betekenen. Als je de relatie wil laten standhouden, zijn er een paar dingen die je kunt proberen”, zegt ze.
Oude vriendschap herstellen een goed idee? Dit zegt een relatietherapeut erover