Meer nepprofielen op Tinder: zo herken je ze
Als je snel aan het swipen bent op Tinder, heb jij dan wel door wanneer je een nepprofiel tegenkomt? Op de datingapp, die deze week tien jaar bestaat, zijn honderden vrouwelijke nepprofielen actief die Nederlanders naar dubieuze datingsites proberen te lokken.
Deze profielen gebruiken foto’s van voornamelijk Instagram-modellen en zelfs sekswerkers om mensen naar chatplatforms te lokken. Daar moeten ze vervolgens per verzonden bericht betalen. Dat blijkt uit onderzoek van Pointer. Heb je zelf overigens geen geluk op Tinder? Dat zou kunnen liggen aan deze redenen.
Zo herken je nepprofielen op Tinder
Hoeveel Nederlanders er op Tinder zitten, dat wil het bedrijf niet vertellen. Wel wordt geschat dat ongeveer 13 procent van ons volk (dus zo’n 2 miljoen mensen) in 2019 een Tinder-account heeft aangemaakt, zo blijkt uit een enquête van de Volkskrant, Rutgers en Ipsos. Maar tussen die zee van vrijgezellen, hoe herken je dan een nepprofiel? Wij hebben de beste aanwijzingen op een rijtje gezet zodat jij zorgeloos kunt swipen.
1. Vinkjes
Je gaat eigenlijk bijna nooit de mist in als je iemand naar rechts swipet (dat betekent dat je die persoon leuk vindt) die een vinkje achter zijn of haar naam heeft. Dat betekent dat het account is geverifieerd. Geen zorgen, mocht die persoon dat niet hebben, is de kans nog steeds groot dat het een ‘echt’ mens is, je moet dan alleen de volgende tips in acht nemen.
2. Als het te mooi lijkt om waar te zijn, is het ook vaak zo
Heel begrijpelijk is als je meteen wil liken als je een vrouw tegenkomt die eruitziet als een model. Toch is het vaak een teken dat het om een nepprofiel gaat. Vooral als zij gekleed is in zeer uitdagende kleding en het gaat om een professioneel gemaakte foto.
3. Weinig informatie
Als haar bio vrijwel leeg is en ze eigenlijk niet echt (duidelijke) foto’s heeft, dan kun je het beste gewoon naar links swipen (afwijzen dus). De kans is groot dat het dan niet de persoon is die je op de foto’s ziet.
4. Linkjes
Zie je linkjes staan in iemands bio? Dan is dit eigenlijk al een red flag. Wanneer je door je match wordt gevraagd of je misschien met ze wil kletsen op een andere datingssite of chatroom, dan is het vrijwel zeker een nepprofiel. Beter hou je ‘t bij de app zelf of bij praten via WhatsApp of eventueel Instagram.
5. Onpersoonlijk
Het komt ook weleens voor dat de reacties die je krijgt op jouw berichtjes helemaal niet overheen komen met het onderwerp waarover je praat. Dat wijst er op dat je met een bot aan het flirten bent.
Tinder onderneemt overigens ook actie op de hoeveelheid nepprofielen weg te werken. „We tolereren geen nepprofielen en verzoeken die in strijd zijn met onze gebruiksvoorwaarden”, zegt een woordvoerder van Tinder.