Nina den Bouw
Nina den Bouw Relaties & seks 14 feb 2022
Leestijd: 4 minuten

Ongemakkelijke betaalmomenten bij Valentijnsdag-date: ‘Betaal stiekem als je naar het toilet gaat’

Je kent het vast wel: een gezellige date, veel praten, lachen en goed eten. Maar dan breekt dat ene moment aan: betalen. Vaak het meest ongemakkelijke moment van de hele avond, want wie pakt de rekening? Bijvoorbeeld op Valentijnsdag…

Uit onderzoek blijkt dat het nog best wat moeilijkheden kan opwerpen. Moet de man betalen, omdat dat traditioneel is, of moet de vrouw voor zichzelf ‘opkomen’ en aantonen dat zij haar eigen boontjes kan doppen? Metro‘s Nina belde op de dag van de liefde, Valentijnsdag, over dit ‘probleem’ met etiquette-expert Anne-Marie van Leggelo.

Uit een onderzoek van Tikkie blijkt dat 76 procent van de Nederlandse daters het normaal vindt om de rekening na een date te splitten. Vrouwen staan hier vaker voor open dan mannen. De man is wat traditioneler en vindt dat hij verantwoordelijk is voor de rekening op de eerste date. Maar smoesjes komen ook vaker dan eens voor. Denk aan ‘ik ben m’n portemonnee vergeten, kun jij betalen?’

Betalen tijdens een (Valentijnsdag-)date, hoe zit het nou precies?

Veel mensen leven met het idee dat de man zou moeten betalen tijdens een date. Daar heeft Van Leggelo wel een verklaring voor: „Mannen zijn op dit gebied veel traditioneler dan vrouwen. Vroeger was het zo dat de man meer geld had dan de vrouw en om die reden betaalde de man altijd. Nu we in een tijd leven met meer gelijkheid, is het dan ook normaler voor de vrouw om te willen betalen.” Toch is er volgens haar niks mis met het feit dat mannen vaak aanbieden om te betalen op de eerste date. Veel vrouwen vinden dit ook fijn. Maar het komt vaak genoeg voor dat de rollen omgedraaid zijn en de vrouw graag de portemonnee trekt. Als zij echt wil betalen, laat het haar ook doen, zegt Van Leggelo.

Daarnaast is de bediening van een restaurant regelmatig geneigd om de rekening bij de man neer te leggen. Volgens Van Leggelo kun je ook samen vragen om de rekening, dan wordt deze in het midden van de tafel gezet . „Als je vraagt: mogen wij de rekening?”, is dat toch anders dan „mag ik de rekening?” Dat is toch al een flink verschil in communicatie.

„Als jij echt heel graag wilt betalen en degene met wie je op date bent staat er op dat hij of zij gaat betalen, betaal dan stiekem als je naar het toilet gaat. Je kan ook om de rekening vragen bij de balie en daar ter plekke betalen. Dat scheelt een discussie aan tafel”, geeft de etiquette-expert als tip.

‘Kan je toch nog mijn Tikkie betalen?’

Om nou all out te gaan terwijl je weet dat je date uiteindelijk zal betalen, is een klein beetje aso. Driekwart van de respondenten uit het onderzoek van Tikkie geeft dan ook aan dat ze bewust een goedkopere optie kiezen. Maar wanneer je (Valentijnsdag-)date er echt op stond om te betalen en daarna tóch een tikkie stuurt, dat kunnen maar weinig mensen waarderen. 82 procent van de ondervraagden zegt dat ze dat ongepast vinden.

Volgens Van Leggelo is het vervelend als je zonder voorafgaande afspraken een Tikkie ontvangt. „Als bijvoorbeeld de man er echt op aandringt om de rekening te pakken op de eerste date, laat hem dan betalen. Dit soort momenten moet je zien als een cadeau. Maar als je na afloop een Tikkie ontvangt van deze persoon, is dat toch wel apart. Als er wederzijds afstemming was over dat hij zou betalen en daarna ineens een Tikkie stuurt, spreek hem er dan op aan en vraag waarom.”

Je kan het ook anders aanpakken, bijvoorbeeld met humor, zegt ze: „Goh, een Tikkie? Wat heerlijk romantisch!” Dat wordt over het algemeen goed ontvangen en je krijgt ook een eerlijk antwoord. Maar volgens Van Leggelo is dat niet per se een goed idee als er geen goede connectie is tussen jullie twee. Dan kan het verkeerd vallen.

Oneerlijk?

Ik – Nina van Metro – was ook benieuwd naar een situatie uit mijn eigen leven. Na een leuke eerste date, waarvoor de man betaalde, zei ik: „Dan doe ik de volgende.” Maar ook dat kan moeilijkheden opwerpen: ik bestelde vooraf museumtickets en na afloop deden we een koffietje. Maar het was voor de beste man blijkbaar zo leuk, dat hij nog een drankje wilde doen op het terras. Ik kreeg echter een vreemde blik toen ik vroeg of hij die rekening dan op zich kon nemen. Hij was er blijkbaar niet zo van gediend. Van Leggelo deelt die mening.

De etiquette-expert zegt dat het een beetje „krampachtig” is om dat aan je date te vragen. „Als jij je date mee uit neemt, dan ligt de verantwoordelijkheid bij jou en moet jij dus betalen. Dates zijn een cadeau van jou aan degene met wie je bent. Bedragen en geld hebben hier geen rol in; het kan ook als een afknapper werken.” Misschien is het maar goed dat het als een afknapper werkte, want inmiddels ben ik samen met een veel leuker persoon. Fijne Valentijnsdag!

Succes op dating-apps? Vermijd negativiteit en gebruik deze zes tips

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.