Wachten met seks in een relatie? Dat is zo gek nog niet, stelt de wetenschap
Heb je gevoelens voor iemand en sta je aan het begin van een relatie? Liefde en seks zijn vaak onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Toch blijkt dat het uitstellen van seks in de relatie positief effect heeft op de langere termijn. Tenminste, dat zegt de wetenschap.
Het wetenschappelijke tijdschrift Quest dook wat dieper in het fenomeen verliefdheid en de dingen die daarbij komen kijken. Daarvoor zochten de auteurs ook antwoord op de vraag: Wel of geen seks voor het huwelijk? Het is wellicht ietwat conservatief en komt misschien in Nederland minder vaak voor, maar wachten met seks heeft wel degelijk positief resultaat.
Seks voor het huwelijk
Uit onderzoek van van de Amerikaanse Brigham Brigham Young University School of Family Life blijkt dat wachten nog zo slecht niet is. Hoogleraar Dean Busby deed in 2010 onderzoek onder ruim 2000 getrouwde mensen en vroeg ze naar hun slaapkamergeheimen. Wat bleek? Degenen die geen seks hadden gehad voor het huwelijk, beloonden hun huidige seksleven vijftien procent hoger. Ze bestempelden hun relatie als stabieler en waren gelukkiger in hun huwelijk.
Quest benadrukt dat dit onderzoek vraagtekens kan oproepen omdat de universiteit verbonden is met de mormoonse kerk. En zoals je vast weet, zijn streng religieuzen niet happig op seks voor het huwelijk. Wel blijkt dat Busby religieuze achtergronden achterwege liet en dat zijn bevindingen door weer andere studies bevestigd worden.
Betere relatie en geschikte partner, volgens wetenschap
In 2012 ontdekte wetenschapper en socioloog Sharon Sassler van de Cornell University dezelfde soort resultaten. Zij deed onderzoek onder 600 stellen naar dit onderwerp. Daaruit concludeerde ze dat tortelduifjes die langer wachtten met seks, later een betere relatie hadden. Daar hebben de onderzoekers een verklaring voor. Volgens hen kunnen mensen zonder de verleiding van seks en lust beter en objectiever beoordelen of iemand een geschikte partner is.
We hebben het in dit geval wel over seks met een mogelijke (vaste) partner. Een onenightstand valt daar niet onder. Metro schreef eerder over onenightstands en de vraag of dit eenmalige avontuurtje nog wel van deze tijd is.
Kun je jarenlang verliefd zijn?
Verliefdheid is in ieder geval een heerlijk gevoel. Quest onderzocht ook nog of dat gevoel ‘eeuwig’ blijft. Volgens biopsycholoog Peter Bos blijven klassieke gevoelens van verliefdheid niet voor altijd. „Niet kunnen eten, een euforisch gevoel, maar aan één ding kunnen denken en een gevoel van paniek en stress. Dat is geen toestand die je een leven lang kunt volhouden”, vertelt Bos. Dat gevoel duurt meestal zo’n zes maanden, concludeert hij. Wel benadrukt de biopsycholoog dat je intense gevoelens voor iemand kunt behouden. „Zelfs na vele jaren samen. Toch zou ik dat eerder liefde noemen dan verliefdheid.”
Wetenschappelijk bewezen: ‘Meeste relaties beginnen als vriendschap’