Wat als romantische vakantie eindigt in scheiding?
Het aantal aanvragen van scheidingen neemt in september flink toe. Waar de ene vakantie juist een boost geeft aan de relatie, lijkt de zomerstop voor andere stellen het begin van het einde. Hoe komt dat en hoe moet je daarna verder?
Ellen (24) kan erover meepraten. Nadat op een terras in zonnig Sevilla de vijfde fles wijn op tafel kwam maakte haar toenmalige vriend tussen neus en lippen een opmerking over zijn overmatige drugsgebruik tijdens zijn werk in het uitgaansleven. „Ik had al langer een onderbuikgevoel dat er iets niet klopte. Ik besefte dat dit het moest zijn.”
Zij en haar vriend hadden al redelijk wat wijn gedronken en hadden het er verder niet meer over. Later tijdens de vakantie kwam Ellen erop terug: hoe zat het nu precies? „We maakten duidelijke afspraken: ik vond het heus niet erg als hij af en toe op bijvoorbeeld een festival iets zou gebruiken, maar ik wilde wel dat hij het eerlijk tegen me zou vertellen. Ik vond het het vervelendst dat hij het voor me verzweeg.” Uiteindelijk bleek dat niet te gebeuren en liep de relatie tussen Ellen en haar vriend stuk.
Spitsuur
Uit eerder onderzoek van TNS Nipo blijkt dat zes op de tien ondervraagde advocaten in september meer scheidingsaanvragen krijgt, net na de vakantieperiode. „Na de zomervakantie is het bij ons spitsuur”, aldus Maxim van Oostrum van Zorgeloosch Scheiden, een bemiddelingsbureau voor mensen die gaan scheiden.
„Dat heeft meerdere redenen. Aan de ene kant zit je meer op elkaars lip, zeker als je langere tijd op vakantie bent kan dat de doorslag geven. Bovendien pakken veel mensen tijdens de vakantieperiode de tijd om te reflecteren. Soms hebben mensen het besluit om te scheiden al voor de vakantie genomen, en willen ze nog één keer met de kinderen op vakantie. Daarna komen ze dan bij ons.”
Vorig jaar kwam maar liefst 20 procent van alle aanmeldingen bij Zorgeloosch Scheiden in september binnen. „Ter vergelijking: in april was dat rond de 7 procent”, vertelt Van Oostrum.
Financiële gevolgen
Na de vakantie besloten om uit elkaar te gaan? Dan komt daar nog behoorlijk wat bij kijken, vertelt Van Oostrum. „Je kunt hele goede afspraken hebben gemaakt, over het huis of over de alimentatie maar daarna komt – bijvoorbeeld in het geval van het huis – de bank er ook aan te pas. Die kan doodleuk zeggen: ‘Fijn dat jullie dit hebben afgesproken, maar op dit ene salaris kun je niet in het huis blijven wonen.’ Terwijl een huis – naast een financieel product – ook van grote emotionele waarde is. Zeker wanneer jullie kinderen hebben, het is hun veilige haven.”
Ook in januari en tijdens economische bloeiperioden ziet het bemiddelingsbureau een piek in het aantal scheidingsaanvragen. „Wij helpen de stellen het goed emotioneel, financieel en juridisch te regelen, om een vechtscheiding te voorkomen en mensen een goede start te geven na de scheiding.”
Weer gelukkig
Zover kwam het bij Ellen overigens niet. „Nadat we een poos uit elkaar zijn geweest, heeft mijn vriend aan zijn problemen gewerkt. We zijn weer gelukkig met elkaar, en ja: we gaan dit jaar ook weer samen op vakantie. En ik heb er alle vertrouwen in dat het deze keer goed komt!”