Eerlijke jongeren hebben minder seks dan egoïsten
Jongeren die bereid zijn anderen uit te buiten voor hun eigen gewin hebben vaker seks dan leeftijdgenoten die hoog scoren op eerlijkheid en bescheidenheid. Dat blijkt uit onderzoek van dokter Daniel Provenzano van ‘the University of Windsor’ in Canada. Hij publiceerde zijn onderzoek in het blad Evolutionary Psychological Science.
De jongeren die geen probleem hebben met het gebruiken van anderen voor eigen winst, zijn vaker pestkoppen. En pesten is volgens Provenzano en zijn team meer dan gewoon ‘onaangenaam gedrag’. Pesten zou door de jaren heen zijn geëvolueerd als een manier voor mannen om dominantie en kracht uit te stralen. Een signaal voor de vrouwen dat deze sterke, dominante mannen goed zijn voor de voortplanting van onze soort.
Bescherming
Dit specifieke type man kan het nageslacht goed beschermen en zijn vrouw en kinderen voorzien in hun behoeften. Vanuit evolutionair perspectief gezien kan de dominantie van een man hem zowel aantrekkelijker maken voor potentiële seksuele partners en tegelijkertijd schrikt het eventuele rivalen af. Win-win voor de egocentrische, dominante pestkoppen.
Provenzano en zijn collega’s bestudeerden voor dit onderzoek verschillende karaktereigenschappen die ervoor zouden kunnen zorgen dat je bereid bent pesttactieken toe te passen, als je in strijd bent voor een seksuele partner. De proefpersonen werden in twee groepen verdeeld. 144 jongeren met een gemiddelde leeftijd van 18,3 jaar en een groep van 396 jongeren met een gemiddelde leeftijd van 14,6 jaar.
Seks en pesten
Allemaal moesten ze een vragenlijst invullen over hun seksleven. De onderzoekers stelden vragen over het aantal seksuele partners, maar ook of de proefpersonen weleens iemand gepest hebben. Met een tweede vragenlijst gingen de wetenschappers verder in op de persoonlijkheden van de jongeren. Ze onderzochten zes verschillende karaktereigenschappen, zoals bijvoorbeeld de bereidheid tot samenwerking maar ook de bereidheid anderen uit te buiten.
Hierbij werd goed gekeken naar hoe de proefpersonen emotioneel in elkaar zitten en hoe eerlijk en bescheiden zij zijn. Degenen die niet hoog scoorden op de laatste twee eigenschappen, waren vaak pestkoppen. De jongere mensen die laag scoorden op de eerlijkheid en bescheidenheid gebruikten nog vaker pesttechnieken om een seksuele partner te vinden dan de anderen.
Strategisch manipuleren
„Jonge pubers die laag scoren op eerlijkheid en bescheidenheid”, vertelt Provenzano aan Science Daily „zouden anderen daarom strategisch manipuleren om ervoor te zorgen dat ze zelf meer seksuele partners krijgen.”
„Onze uitkomsten suggereren indirect dat jongeren die anderen uitbuiten meer seksuele partners zouden hebben als ze in staat zijn hun uitbuitgedrag strategisch te gebruiken, bijvoorbeeld door zwakkere individuen weg te pesten.” Degenen die laag scoren op eerlijkheid zouden dit pestgedrag gebruiken als een seksuele strategie om hun eigenschappen zoals kracht en dominantie aan het andere geslacht te laten zien. Hiermee zouden ze de ander aantrekken. Ook kunnen ze de pesterijen gebruiken om rivalen in een slecht daglicht te zetten.