Sebastien (15) strijdt op stiletto’s tegen hokjes
Op school zijn ze al lang gewend dat Sebastien (15) op hoge hakken loopt, daarbuiten wil een willekeurige voorbijganger hem nog weleens uitschelden. „Ze zeggen dat ik me er niets van moet aantrekken als ik word uitgescholden voor ‘kankerhomo’, maar woorden kunnen wel degelijk heel veel pijn doen.”
Deze vrijdag organiseert het COC op bijna 900 Nederlandse middelbare scholen en mbo’s Paarse Vrijdag. De dag staat in het teken van LHBTI-acceptatie en heeft dit jaar ‘hokjesdenken’ als thema. Ook het Vathorst College in Amersfoort, waar Sebastien in het derde jaar zit, doet mee.
„Op school werd het eigenlijk gelijk door iedereen heel goed geaccepteerd toen ik begin dit jaar voor het eerst met hakken en make-up op naar de les kwam. Iedereen vond het gaaf en vond dat ik door moest gaan met mezelf zijn”, vertelt Sebastien die zich ‘genderqueer’ noemt.
Oude gewoontes
Voor Sebastien zijn dagen als Paarse Vrijdag heel belangrijk. „Op dit soort dagen zie hoe goed de acceptatie al kan zijn en dat is heel fijn. Toch denk ik dat het nooit volledig geaccepteerd wordt. Er zijn veel mensen die volgens oude gewoontes denken. Dat mannen stoer moeten zijn en geen make-up kunnen dragen. Ik weet dat jongeren van deze generatie heel veel bezig zijn met zichzelf kunnen uiten. Op onze school wordt er dan ook heel veel aandacht besteed aan dingen als pesten. Dat gaat niet alleen over seksualiteit, maar ook bijvoorbeeld over racisme.”
Dat niet iedereen begrip heeft voor Sebastiens keuze om vrouwelijker door het leven te gaan, ondervond hij van heel dichtbij. Zijn vader zette hem het huis uit. „Hij accepteerde het niet dat ik hakken wilde gaan dragen. Toen ben ik bij mijn moeder gaan wonen en met haar heb ik mijn eerste paar hakken besteld. Het is jammer dat mijn vader er alles aan doet om me in een bepaald hokje te stoppen.”
Racisme
Het Amersfoortse Vathorst College wordt vrijdag helemaal paars versierd en er zijn verschillende activiteiten in het teken van Paarse Vrijdag. „In de grote pauze zingen we liedjes die met dit thema te maken hebben. Ik heb zelf ook een lied herschreven, dat is een soort songtekst van de school geworden. In het nummer behandel ik niet alleen thema’s die te maken hebben met seksualiteit, maar ook thema’s als bodyshaming en racisme.”
Paarse Vrijdag vindt jaarlijks plaats op de tweede vrijdag van december en wordt georganiseerd door COC’s Gender & Sexuality Alliance (GSA) Netwerk. Een GSA is een groep scholieren die vindt dat iedereen op school zichzelf moet kunnen zijn, ongeacht seksuele oriëntatie of genderidenteit.