Sietske nam een schaamlipcorrectie ‘voor de mooi’
Het aantal vrouwen dat een schaamlipcorrectie laat uitvoeren, is de afgelopen jaren gestegen. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Deskundigen benadrukken dat de ingreep in bijna alle gevallen niet medisch noodzakelijk is. Sietske Atsma (35) liet een schaamlipcorrectie uitvoeren zonder dat het medisch gezien nodig was. „Ik heb er geen seconde spijt van gehad.”
„Het is nu denk ik zo’n zeven jaar geleden dat ik de correctie liet uitvoeren", vertelt Sietske aan Metro. „Het was toen veel meer een taboe dan nu, al had ik wel een paar vriendinnen die het hadden laten doen. Ik had geen klachten, geen medische indicatie. Ik wilde dit gewoon omdat ik het mooier vond voor mezelf.”
Onbewust altijd mee bezig
„Eén van mijn binnenste schaamlippen stak een beetje uit", vervolgt ze. De 35-jarige blogger is geen onbekende met plastische chirurgie. „Ik werkte op dat moment in een kliniek waar de behandelingen ook uitgevoerd werden en zat dus dicht bij het vuur. Daar heb ik mij laten opereren. Pas na de operatie merkte ik hoeveel ik daarvoor stiekem toch bezig was met mijn schaamlippen. Als ik nu naar de sauna ging of een nieuwe partner had dacht ik totaal niet meer aan hoe het er daaronder uitzag. Daarvoor was ik daar – onbewust – altijd wel mee bezig.”
„Nare opmerkingen over mijn schaamlippen heb ik echter nooit gehad. Ik heb zelfs best vaak te horen gekregen dat mannen het wel ‘fijn’ vinden als er iets uithangt. Op het moment van de operatie had ik een vaste partner die het ook allemaal niets uitmaakte. Ik deed het puur voor mezelf; hij vond het net zo mooi daarvoor als daarna. En de operatie vond hij zelfs best wel vervelend, want je mag vier weken geen seks hebben. Nou, daar mopperde hij wel over!”
Pijn
„Hoe pijnlijk de ingreep is? Dat is verschillend. De verdovingen doen wel even zeer. Daarna voel je niets behalve een beetje druk. Ik ben er laatst bij geweest toen een lid van de familie dit ook heeft laten doen. Zij had zelfs helemaal geen pijn. Ze lag serieus lachend op de operatietafel en wilde na afloop een bak koffie drinken om te vieren dat het allemaal zo soepeltjes verlopen was! Oké, toen de verdoving uitgewerkt was kwam ze daar wel even van terug. Ze hechten het litteken natuurlijk en dat gaat branden, dus van die koffie kwam niet veel terecht. Maar de pijn is niet ondraaglijk.”
Herstel
Sietske is er wel duidelijk in dat ook een schaamlipcorrectie niet helemaal een feestje is. „Het herstel was bij mij wel heel heftig. Destijds dachten ze nog dat je heel veel moest koelen omdat het zwelt. Dat blijkt de zwelling alleen maar te verergeren dus nu doen ze dat niet meer, maar destijds liep ik wel een week nogal raar omdat alles dus mega gezwollen was. En plassen is erg vervelend: er zit daar toch een open wond en dat prikt enorm. Ik heb dus een week in de douche geplast.”
Seks
„Veel vrouwen vragen zich af of het ook complicaties kan opleveren bij de seks. Bij mij was daar in ieder geval absoluut geen sprake van. Seks voelt precies hetzelfde als daarvoor. Er wordt nooit iets gedaan met de huid bij de clitoris. Daar zit je clitorishoed, waarvan veel vrouwen zich afvragen of daar ook huid kan worden weggehaald omdat ze het lelijk vinden. Dat wordt niet gedaan omdat het heel pijnlijk is en wel invloed kan hebben op het gevoel in je clitoris en dus op ook op seks. Bij een schaamlipcorrectie heb je alleen maar littekenweefsel wat een tijdje trekkerig voelt.”
Blog
Sietske blogt samen met haar collega Sepp over beauty en plastische chirurgie op wiemooiwilzijn.nl. „Ik vind het wel belangrijk om te benoemen dat deze operatie thuishoort in het repertoire van plastische chirurgen en dus niet bij die van cosmetische chirurgen of huisartsen. Voor onze blog hoor ik de raarste verhalen voorbij komen van vrouwen die deze operatie laten uitvoeren op een plek waar het niet hoort. Dan kan het dus wel helemaal misgaan. En natuurlijk: het blijft een operatie, dus kans op complicaties en infecties is er altijd.”
Een schaamlipcorrectie is volgens Sietske ten slotte iets wat je echt zelf moet willen. „Dit is een operatie die je echt voor jezelf doet, want wat is een normale vagina? Die bestaat niet. Het blijft natuurlijk de eeuwige discussie of je er dan iets aan zou moeten veranderen als het medisch gezien niet nodig is. Maar als je er zelf gelukkiger van wordt, waarom zou je het dan niet veranderen? Het is mogelijk, een relatief simpele ingreep en het kan een enorm verschil maken voor je zelfbeeld en zelfverzekerdheid. Ik heb er geen seconde spijt van gehad.”