Achternaam aannemen: achterhaald of mooie traditie?
Hoewel het misschien wat ouderwets lijkt, nemen veel vrouwen in Nederland de naam van hun man aan als ze trouwen. Toch kan het ook anders: een vrouw kan haar eigen naam behouden, de man neemt de achternaam van de vrouw aan of het stel kiest voor een combi. Maar of dat de mannen altijd in dank wordt afgenomen?
Mannen van vrouwen die ervoor kiezen om de achternaam van hun man niet aan te nemen na het trouwen, worden door de samenleving anders gezien. Ze zouden maar weinig macht hebben in de relatie en zou meer vrouwelijke eigenschappen bezitten, denkt men. Dat concludeert een wetenschapper aan The University of Nevada in de Verenigde Staten na onderzoek in de VS en Engeland.
Rolpatronen
„De traditie dat vrouwen de achternaam van hun man aannemen na het huwelijk is misschien wel het meest traditionele rolpatroon in de westerse cultuur. Feministen hebben zich de laatste jaren afgevraagd waarom deze traditie zo breed gedragen blijft, terwijl de maatschappij verandert en vrouwen tegenwoordig een heel andere rol spelen in de samenleving en het arbeidsleven.”
Uit eerdere onderzoeken zou al zijn gebleken dat vrouwen die met deze traditie breken als ‘anders’ worden gezien. Ze zouden assertiever, ambitieuzer en op zichzelf gefocust zijn, een tegenstelling van ‘typische vrouwelijke kenmerken’, zoals zorgend, vriendelijk en minder invloedrijk. Maar nu blijkt dus dat niet alleen de vrouw, maar ook de man ‘afgerekend’ wordt op de keuze om wel of geen achternaam van de man aan te nemen na het huwelijk.
Achterhaald?
„Dit onderzoek toont aan dat er een verband bestaat tussen tradities in heteroseksuele romantische relaties en machtsstructuren ten gunste van mannen”, aldus de hoofdonderzoeker. „Het is meer dan alleen een traditie: het legt subtiele rolpatronen bloot en toont aan dat sommige idealen onbesproken blijven, ondanks dat ze een privilege voor mannen in stand houden.”
Wat vind jij: is het aannemen van de achternaam van de man een mooie traditie binnen heteroseksuele huwelijken, of is het een achterhaald idee?