Sofie Smulders
Sofie Smulders Relaties & seks 16 okt 2017
Leestijd: 1 minuut

Op deze manier verandert online daten de samenleving

Het liefdeslandschap is door de komst van datingwebsites en -apps flink veranderd. Wist je dat eenderde van de huwelijken tegenwoordig voortkomt uit een online match? Deze nieuwe manier van mensen ontmoeten heeft een grote invloed op onze maatschappij en hoe deze eruitziet.

Begin jaren ’90 doken de eerste websites op waarop mensen elkaar konden ontmoeten. Sindsdien zijn er een hoop online services en apps beschikbaar die je helpen met het vinden van een partner. Denk hierbij aan relatieplanet.nl, Lexa, Tinder en Happn.

Bijzondere ontwikkeling

Een belangrijk verschil tussen traditioneel(?) daten en online daten is dat je in het laatste geval mensen ontmoet die je anders misschien wel nooit zou zijn tegengekomen. Je bent niet gebonden aan je eigen netwerk of je woonomgeving, het internet brengt je in contact met mensen over de hele wereld. Dit brengt een bijzondere ontwikkeling met zich mee, ontdekten onderzoekers Josue Ortega van de University of Essex en Philipp Hergovich van de universiteit van Wenen.

Ortega en Hergovich keken naar de eigenschappen van sociale netwerken over een tijdsspanne van vijftig jaar. Ze ondervonden dat online dating sociale verbindingen teweegbrengen die in de maatschappij eerder een stuk schaarser waren. „Het model voorspelt bijna complete raciale integratie bij online daten, zelfs als hier weinig daadwerkelijke ontmoetingen uit voortkwamen”, aldus Ortega en Hergovich.

De komst van online dating draagt volgens de onderzoekers bij aan de toename van interraciale huwelijken. Ze vergeleken hun data met de reeds bestaande cijfers over interraciale huwelijken in de VS en vonden dat er sinds de komst van online dating een grote toename was op dit gebied.

Sinds de datingwebsite Match.com in 1995 op de markt kwam, zagen de onderzoekers een stijgende lijn in het aantal interraciale huwelijken. Vanaf 2014, toen Tinder gelanceerd werd, stegen deze aantallen nog eens flink.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.