‘Rebound’ na relatiebreuk blijkt zo slecht nog niet en dit is waarom
Ken je de theorie over de pannenkoek en relaties? De eerste ‘pannenkoek’ na een lange relatie, mislukt altijd, luidt die denkwijze. Maar volgens psycholoog Mark Travers is een ‘rebound‘, na een lange relatie, echt zo’n gek idee nog niet. Al is het alleen al voor je eigen mentale gesteldheid.
Er zijn verschillende manieren om met een relatiebreuk om te gaan. Waarbij Travers tegen het Amerikaanse Psychology Today benadrukt dat de ‘rebound‘ wellicht de meest populaire optie is. Al wordt de rebound-aanpak niet aangemoedigd als de verstandigste. Maar is een kortstondige romantische scharrel, fling of relatie na een lange relatie een slecht idee?
‘Rebound’ geen slecht idee volgens wetenschap
Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat een rebound helemaal niet verkeerd hoeft te zijn. Travers benoemt drie voordelen van de ‘rebound’, gebaseerd op psychologische onderzoeken.
1. Acceptatie van je relatiebreuk
Onderzoek, dat gepubliceerd werd in de Journal of Social and Personal Relationships, toont aan dat mensen die voor een ‘rebound‘ gingen na een relatie, standvastiger waren in hun beslissing om uit elkaar te gaan met hun ex-geliefde.
Daarnaast bleek uit ditzelfde onderzoek ook dat zij met de ‘rebound’ meer vertrouwen kregen in hoe gewild zij waren. En werd in het onderzoek geconcludeerd de nieuwe ‘rebound’ in verband stond met psychologische en relationele genezing.
Volgens Travers tonen deze bevindingen aan dat iemand die voor een ‘rebound‘ kiest, niet per se wegrent voor problemen. Hij benadrukt dat het verwerken van emoties en gedachten in een nieuwe relatie niet stopt. Daarnaast kan een nieuwe relatie inzichten geven in jouw rol als romantische partner.
2. Afstand van je ex-partner
Het loslaten of echt officieel breken met een ex, kan best ingewikkeld zijn. Vooral angstig gehechte mensen hebben hier last van. Zij hunkeren constant naar aandacht van hun partner, zelfs als jullie geen partners meer zijn.
Onderzoek, dat in de Personality and Social Psychology Bulletin verscheen, concludeert dat focus op een nieuwe partner, helpt bij het loslaten van ‘ongezonde’ exen. Daarnaast kan de aandacht en genegenheid van een nieuwe partner, ook al is deze slechts kortstondig, je weerhouden dat terug wilt naar de oude situatie of dat je wellicht in andere oude valkuilen stapt.
3. Goed voor je zelfvertrouwen
De rouw en het verdriet na een relatiebreuk kunnen voor een behoorlijke deuk in het zelfvertrouwen zorgen. En hoewel we geneigd zijn om in een moeilijke periode onszelf te isoleren, raadt Travers af om jezelf binnen op te sluiten en te piekeren over je ex-geliefde. Mocht je nu écht een gebroken hart hebben, wellicht helpen deze drie tips dan om daar sneller bovenop te komen.
Wellicht voel je je onaantrekkelijk, eenzaam en somber. Maar de psycholoog benadrukt dat erop uitgaan of iemand anders ontmoeten, juist je mentale gezondheid een oppepper kan geven. Waarbij hij verwijst opnieuw naar het bovengenoemde onderzoek van psycholoog Claudia Brumbaugh. Zij concludeerde dat een ‘rebound‘-relatie helpt om mensen zich zelfverzekerd, gewild en geliefd te voelen. De deelnemers aan haar onderzoek die voor een rebound kozen, toonden meer persoonlijke groei en onafhankelijkheid aan. Ook waren ze meer over hun ex-partner heen en voelden ze zich zelfverzekerder. Er waren in haar onderzoek geen alleenstaanden, die beter af waren.
Hoe krabbel je op nadat je bedrogen bent in een relatie? Relatiepsycholoog geeft handvatten