Goedele Liekens neemt het óók op voor vreemdganger: ‘Gevoel telt mee’
Overspel, affaires, vreemdgangers, we vinden er wat van. De Belgische seksuologe Goedele Liekens laat haar licht over het thema schijnen. En vertelt dat je in een relatie overspel kunt overwinnen. Als er óók ruimte is voor de gevoelens van de vreemdganger.
Vreemdgaan is van alle tijden. Eerder interviewde Metro een aantal deskundigen over overspel en waarom de mens geneigd is om vreemd te gaan. En volgens deze privédetective zijn dit de meest voorkomende signalen van vreemdgaan. Liekens kaart in haar column voor het Belgische HLN aan dat in haar vriendenkring ook iemand een ‘scheve schaats reed’. En daar werpt zij, een ietwat controversiële, blik op.
Goedele Liekens over gevoelens vreemdganger
Liekens begint haar betoog met een vraag die ze destijds aan de bedrogen vriendin stelde. „Misschien moeten we ook eens kijken hoe hij zich voelt?” Een vraag die niet bij iedereen in goede aarde viel.
Maar de seksuoloog blijft bij haar punt. Mocht je een relatie willen redden, tellen ook de gevoelens van de vreemdganger mee, stelt zij. Waarna ze benadrukt dat de schuld niet bij de bedrogen partner ligt. „Vreemdgaan is een keuze.” Want volgens haar zijn er ook andere oplossingen voor relatieproblemen.
Relatie redden
Liekens wil onderscheid maken in het ‘type’ vreemdgaan. Mocht iemand continue liegen en bedriegen? Dan is het volgens de seksuoloog tijd om naar een therapeut te gaan en te onderzoeken wat dit gedag veroorzaakt. Maar gaat het om overspel in een relatie, die men nog wilt redden? Dan vergt dat volgens haar een andere aanpak.
En daarin somt ze een greep aan gevoelens op die de vreemdganger ervaart. Dat begint bij ‘extase’ tijdens het begin van overspel. „Alles wat ik niet in mijn relatie vind, is er nu! Eindelijk iemand die mij echt waardeert en geweldig vindt!”, vat de seksuoloog samen. Maar volgens haar komt daar ook schuldgevoel bij kijken. „Wat doe ik mijn partner aan? Waarom zet ik mijn hele relatie en toekomst op het spel?”
Overspel overwinnen
Als het overspel uitkomt, zijn daar nog meer gevoelens. Schaamte en kritiek van buitenaf, maar ook verdriet, een gevoel van tekortschieten en angst. En gedachten als: „Krijg ik nog een kans? En als ik mijn affaire stop, wat zal de ander doen? Zal die wraak zoeken?”
Liekens benadrukt dat ze geen medelijden probeert te wekken voor de vreemdganger. Maar dat als een koppel overspel wil overwinnen, moet ook de pijn van de vreemdganger erkend worden, aldus de seksuoloog.
‘Oorzaak ligt vaker in de kindertijd’
En dan? Volgens Liekens ligt daarna de bal bij de bedrieger. Hij of zij moet namelijk bereid zijn om naar zichzelf te kijken. „Wat zocht ik in de affaire? Wat zijn mijn behoeften? Heb ik bepaalde verlangens weggemoffeld? Vreemdgangers zijn vaak experts in het verstoppen van hun verlangens.”
En dan komt daar een psychologisch oordeel van Liekens, dat het vreemdgaan wellicht kan verklaren. „De oorzaak ligt vaker in de kindertijd dan in de huidige relatie. Werd hij of zij destijds ook genegeerd of niet belangrijk gevonden? En de belangrijkste vraag: kan hij of zij voor zijn eigen behoeften opkomen?”
Proces
De seksuoloog benadrukt dat zo’n proces niet in een aantal maanden is opgelost. Daar is volgens haar tijd voor nodig. „Veel praten, huilen en meer praten. Maar het kan, mits begrip van en voor beide partijen.”
Hoe krabbel je op nadat je bedrogen bent in een relatie? Relatiepsycholoog geeft handvatten