Julia Osendarp
Julia Osendarp Relaties & seks 8 sep 2021
Leestijd: 5 minuten

Weer geen succes op Tinder? 10 redenen waarom je flopt op datingapps

Het fenomeen datingapps is voor de één de oplossing in de zoektocht naar liefde of relatie. Maar voor de ander levert Tinder of Happn alleen maar ongemakkelijke en teleurstellende situaties op. Of tenminste… misschien pak je het verkeerd aan.

Want online daten vergt toch meer deskundigheid dan je wellicht verwacht. Waarschijnlijk hebben we allemaal wel eens een ongemakkelijk of doodlopend gesprek gevoerd in een datingapp. Of geflopte dates gehad in het echte leven nadat de gesprekken online juist zo gezellig waren.

https://twitter.com/GilissenRobin/status/1434985249814024198

Opzoek naar liefde of relatie via datingapps

Het kan zijn dat je een aantal fouten maakt die daar invloed op hebben. Onze Britse Metro-collega’s interviewden relatiedeskundige Neil Wilkie. Hij schreef een serie boeken onder de titel The Relationship Paradigm waarin hij alle facetten van liefde en relaties belicht. Wilkie deelt tien valkuilen die mensen maken als het gaat om online daten. De relatiedeskundige legt je ook uit hoe je het anders kunt aanpakken.

1. Je doet je voor als iemand die je niet bent

Volgens de relatiedeskundige is de relatie gedoemd te mislukken als je je anders voordoet. Iemand kan alleen op je vallen als ze de echte versie kennen. Anders wordt het toch behoorlijk ingewikkeld. „Als je de waarheid vertelt, hoef je niet te onthouden wat je hebt gezegd”, legt Wilkie uit. „Wees trots op wie je bent en dan zul je de persoon vinden die van je zal houden omdat je jezelf ben.”

2. Je zoekt naar de ‘perfecte’ relatie

„We dromen allemaal van de perfecte partner. De persoon waar al je vrienden jaloers op zullen zijn. Dromen is leuk, maar de realiteit kan teleurstellend zijn”, vertelt de relatiedeskundige. „Het perfecte uiterlijk kost waarschijnlijk uren voor de spiegel of bevat een hoop narcisme. Daarnaast is jaloezie van vrienden een ongezond streven.”

„Zoek eerder naar een persoon die van je houdt en waarmee je een liefdevolle en bevredigende relatie kunt opbouwen. Zowel op innerlijke als op uiterlijke vlakken. Een persoon die van je houdt om wie je bent, dus ook je mindere eigenschappen.”

3.  Je bent onrealistisch

Een gigantisch eisenpakket gaat je in de weg staan. Blauwe ogen, donker haar en het sterrenbeeld speelt ook nog een rol? Pas daarmee op, want je sluit een hoop mensen daarmee uit.

Wilkie zegt daarover: „Het leven is een compromis.” Daarmee bedoelt de relatiedeskundige dat je je moet focussen op een aantal zaken die je echt belangrijk vindt in een relatie. Een beetje water bij de wijn op uiterlijke vlakken kan daarbij geen kwaad. Het gaat om het gevoel dat de persoon je geeft.

4. Je speelt met een ander z’n gevoelens

Wees geen Tinder-trut of -eikel binnen het online datingcircuit. Behandel de ander zoals je zelf ook behandeld wilt worden. Gebruik de platformen niet om de hartenbreker uit te hangen en spelletjes te spelen. Wees eerlijk en houd de ander niet aan het lijntje.

5. Je verwacht gelijk resultaat

Wees niet teleurgesteld als je inbox van niet gelijk volzit met berichtjes en likes. Je vindt niet gelijk na de eerste ‘swipe’ de perfecte match. Het kost nu eenmaal wat tijd.

„Als je na een jaar nog geen enkele reactie hebt ontvangen moet je iets veranderen. Of je zit op de verkeerde app, je foto of profiel geven niet de beste indruk of je eisen zijn te hoog”, zegt Wilkie. „Misschien zijn er gewoon weinig 1,85 meter lange miljardairs met een strak lijf beschikbaar.”

„Wees geduldig, geef niet op en optimaliseer je profiel steeds een beetje.”

6. Je geeft te snel op

Helaas is Tinder of Happn niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Ook de minder grote successen horen er nu eenmaal bij. Slechte gesprekken of genegeerd worden overkomt de besten. „Zie het als een ervaring waarbij je de kans krijgt om nieuwe mensen te ontmoeten en wellicht interessante gesprekken te voeren”, zegt de relatiedeskundige.

7. Je reageert niet op berichten

Volgens Wilkie is het niet netjes om iemand te negeren en berichtjes niet te beantwoorden. Volgens hem kun je beter eerlijk zijn en iemand vriendelijk bedanken als je niet geïnteresseerd bent. „Je kunt eventueel nog een beetje feedback geven waarom je niet geïnteresseerd bent. Dat helpt de ander weer bij het dating-avontuur.” Mocht je uiteindelijk toch op een ‘echte’ date belanden en ook daar de vonk niet voelen: wees dan ook gewoon eerlijk tegen de persoon tegenover je.

https://twitter.com/siebezondern_/status/1430048912807800860

8. Je neemt Tinder veel te serieus

Daten moet vooral leuk blijven. Als je Tinder ervaart als zwaar, vermoeiend en teleurstellend wordt het tijd om je date-leven wellicht even te pauzeren. Alleen zijn is ook belangrijk in een mensenleven. Een scharrel of relatie is een toevoeging, geen prioriteit. Neem datingapps dus niet al te serieus en zie het als een leuk extraatje.

9. Je ziet alleen het eindpunt, maar niet de weg ernaar toe

Filosofisch vind je niet? Maar volgens de relatiedeskundige toch echt iets om mee te nemen. „Zie het als een leuk avontuur. Daarbij leer je een hoop over jezelf, andere mensen en relaties. Neem je tijd en geniet van je ervaringen”, zegt Wilkie.

 10. Je weet niet wat je wilt

Dit is volgens Wilkie wellicht de belangrijkste uit de reeks. Wanneer je niet weet wat je zelf graag wilt, tref je waarschijnlijk de verkeerde personen. De relatiedeskundige zegt daarover: „Als je weet wat je wilt, is de kans veel groter dat je het ook krijgt.”

„Bedenk voor jezelf goed wat voor leven je graag wilt hebben en wat jij daarin belangrijk vindt. Laat die behoeften zien op je profiel op datingapps en kijk of je mensen kunt vinden die hetzelfde zoeken.”

Vrijgezellenleven zat? Take Me Out is terug en zoekt singles

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.