Jesse Sprikkelman
Jesse Sprikkelman Reizen Gisteren
Leestijd: 2 minuten

Voor de wandelaars: dit zijn de meest verkeersvrije steden van Nederland

Vorig jaar liepen Nederlanders in totaal 6,9 miljard kilometer buitenshuis. Wandelen is een populaire sport in ons land. Wie een rondje wil lopen, heeft er baat bij wanneer een stad verkeersvrije gebieden heeft. In welke steden heb je de meeste ruimte voor een wandeling?

Wandelen is een goede work out, voor zowel lichaam als geest. Metro sprak eerder al met de Koninklijke Wandelbond Nederland over de populariteit van wandelen. Afgelopen zondag werd de wereldwijde autovrije dag georganiseerd. Automobilisten werden opgeroepen om een keer de fiets of benenwagen te nemen. Reden genoeg voor vakantiehuizen-site Holidu om uit te zoeken in welke steden je veel voetgangersgebieden vindt. 

Amsterdam meest verkeersvrije stad

Bovenaan in de lijst staat onze hoofdstad, Amsterdam. Wie er weleens met de auto doorheen rijdt zal het een drukke stad noemen, maar het heeft toch veel voetgangersgebieden. In totaal 114 kilometer. Dit zijn veel smalle straatjes, pleinen en grachten. De onderzoekers noemen de Nieuwendijk en de Leidsestraat de mooiste voetgangersgebieden, vanwege de vele boetiekwinkels en restaurantjes.

De gemeente Amsterdam hoopt ook wandelaars naar de stad te trekken. Ze tippen toeristen en dagjesmensen om een wandeling te maken over het NDSM-terrein, door de waterleidingduinen of het Amsterdamse bos.

Tijdens de coronapandemie gingen we veel wandelen. En dat doen we nu nog steeds, schreef Metro eerder al.

@mixingcultures

Make the most out of your holidays ☀️ some of the prettiest streets in Amsterdam for you #amsterdam #amsterdamguide #amsterdamwalk #amsterdamcanal #amsterdamsummer #amsterdamcity #amsterdamcitytrip #amsterdamtips #amsterdamtodo #traveltoamsterdam

♬ original sound – Mixing.Cultures | travel&blog

Wandelen in Utrecht en Delft

Op de tweede plek staat Utrecht, met 58 kilometer aan voetgangersgebied. Als voorbeeld wordt de Oudegracht genoemd, een voetgangerszone van twee kilometer. Op de derde plek staat Delft, met 13 kilometer aan voetgangersgebied. De meeste daarvan vind je in de binnenstad, rondom het stadhuis. 

Andere steden die veel voetgangersgebied hebben zijn Dordrecht, Rotterdam, Maastricht, Haarlem, Zoetermeer, Schiedam en Alkmaar.

Winkelen is ook een work out

Je hoeft echt niet je wandelschoenen aan te trekken en 10 kilometer te wandelen. Je kunt ook gewoon lekker gaan winkelen. Tijdens een uurtje winkelen loop je ongeveer 2,5 kilometer. Tijdens een shopsessie van 5 uur, verbrand je zo’n 1500 calorieën.

Limiet van 3000 euro voor betalen met contant geld krijgt meerderheid in Tweede Kamer

‘Alles is kut hier, behalve de kijkcijfers’: om deze reden hebben de Vandaag Inside-mannen vaak gedoe

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties