Erik Jonk
Erik Jonk Reizen 22 jun 2017
Leestijd: 6 minuten

Parijs, stad van de liefde, kunst én de Eiffeltoren

Met de zomer in aantocht richten veel Nederlanders hun blik op Parijs en haar prachtige omgeving, én terecht. We kennen Parijs als de ultieme stad van de liefde, maar Parijs is nog zo veel meer.

Cultuur het jaar rond

Parijs is de stad van de kunst, het theater, de muziek. De Franse hoofdstad is al jaren de favoriete vakantieplaats van vele Nederlanders. Binnen 4 uur kun je je al in hartje Parijs bevinden en genieten van een vers stokbrood van de lokale boulangerie met uitzicht op de Eiffeltoren of de Arc de Triomphe. Aan toeristische plekken geen gebrek, maar ook de culturele evenementen zijn er elk jaar weer in overvloed.

Meer dan vijfhonderd evenementen zullen Parijs en de Ile-de-France deze zomer omtoveren tot een groot podium waar je kunt genieten van concerten, exposities, theatervoorstellingen, festivals, architectuur en nog veel meer. Ofwel, een oneindige reeks aan culturele hoogtepunten die je niet wil missen! Volg de hashtag #FeelFrenchCulture om op de hoogte te blijven van alle leuke tips en tricks en lees verder om te zien wat er allemaal op het programma staat.

1 Jarig Centre Pompidou

Centre Pompidou, het toonaangevende museum voor moderne kunst, werd op 31 januari 40 jaren jong. Dit wordt het hele jaar gevierd met uiteenlopende evenementen. „De veertigste verjaardag moet een creatief artistiek feest in heel Frankrijk zijn”, zei Serge Lasvignes, president van het Centre Pompidou aan het begin van het jaar. „De vitaliteit van alle culturele instellingen, die werken in de geest van Centre Pompidou, gaan we aantonen.”

Naar het kunstmuseum zelf komen per jaar 3 miljoen bezoekers. Dat zal in het feestjaar met de tentoonstelling Imprimer le Monde niet anders zijn. Hierbij worden 3D-afdrukken van een nieuwe generatie kunstenaars getoond. Met digitale kunst van dertig jonge mannen en vrouwen wordt een nieuwe trend zichtbaar gemaakt. Wees er snel bij, want Imprimer le Monde is tot en met 18 juni te zien.

Parijs is heel veel meer dan die Eiffeltoren
De kenmerkende buizen en pijpen van Centre Pompidou. / Foto: Centre Pompidou

Pompidou gaat op pad

Het Centre Pompidou komt echter ook naar bezoekers van andere instellingen en musea toe. In Monnaie de Paris bijvoorbeeld zijn sculpturen van de collecties van ‘het Centre’ te zien. Van Rodin tot Brancusi: werken van deze kunstenaars – vooral beeldhouwen – zijn tot en met 9 juli vanuit een nieuw perspectief te zien. In Musée Picasso is tot en met eind januari 2018 Piscasso 1947 te bezoeken. Dit zijn tien meesterwerken die Picasso ten tijde van de inauguratie in 1947 aan het Nationaal Museum voor Moderne Kunst schonk en later werden overgedragen aan het Centre Pompidou.

Tot en met 29 oktober is Derain, Balthus, Giacometti wat Musée d’art modern de la Ville de Paris te bieden heeft. Tweehonderd werken tonen de creatieve vriendschappen van deze drie meesters van de moderne kunst. Derain, Balthus, en Giacometti bewonderden elkaar en werkten veel samen. Hun naoorlogse werken laten een onzekere wereld zien.

De collectie van fotograaf Marc Vaux is vanuit het Centre Pompidou naar Villa Vassiliev gebracht. Tot en met het einde van dit jaar is een collectie uit zijn oeuvre van 250.000 foto’s, vooral gemaakt van en rond kunstworkshops in Parijs, te zien. Vaux maakte een opvallende move: door letsel, opgelopen tijdens de Eerste Wereldoorlog, kon zijn beroep als timmerman niet meer uitvoeren en liet hij zich omscholen tot fotograaf.

2 Plekken van beroemdheden

Maisons des Illustres in Parijs informeert het grote publiek sinds zes jaar over huizen van beroemdheden. Over woningen die de politieke, sociale of culturele geschiedenis van Frankrijk hebben gemarkeerd. Sommige van deze gebouwen zijn nu musea. Daardoor kunnen belangstellenden binnen een kijkje nemen, meubels van beroemdheden met eigen ogen te zien en hun oorspronkelijke omgeving in zich opnemen. Aansprekende gebouwen en woningen zijn bijvoorbeeld die van schrijver Victor Hugo, kunstschilder Eugène Delacroix, staatsman Georges Clemenceau, schilder Gustave Moreau, architect en stedebouwkundige Le Corbusier en schrijver Honoré de Balzac.

Schoonheid is overal

3 Een eeuw na Auguste Rodin

Het is dit jaar een eeuw geleden dat Auguste Rodin overleed. De in Parijs geboren Rodin wordt gezien als een van de oprichters van de moderne beeldhouwkunst. Meer dan tweehonderd van zijn werken zijn in 2017 als herdenking in het Grand Palais in de hoofdstad te zien. Rodin raakte in kunst geïnteresseerd door als tiener een boek van Michelangelo te ontdekken. „Schoonheid is overal” was een paradepaardje van de gewaardeerde Rodin. Toch kwam ‘ongeluk’ veelvuldig in zijn werken terug.

Parijs is heel veel meer dan die Eiffeltoren
Grand Palais. / Foto: Getty Images

4 Architectuur met grote betekenis

Bezoek Le Corbusier’s Villa Savoye in Poissy en ga dan op zoek naar andere voorbeelden van architectuur van Le Corbusier in Parijs. Acht gebouwen tonen de grote betekenis van de man die eigenlijk Charles-Édouard Jeanneret heet en in 1965 overleed.

Le Corbusier was in Zwitserland een van de belangrijkste architecten van de 20e eeuw. In 1927 verklaarde hij zijn vijf principes, bekend als The Five Points of Modern Architecture: horizontale panorama-ramen, het platte dak wordt als tuinruimte ingericht, het gebouw moet op zuilen vrij van de grond staan, vrije indeling op elk niveau dankzij skeletbouw en de gevels zijn geen dragende muren.

Schijnbare symmetrie

De acht gebouwen van zijn hand in Parijs zijn Maison Planeix, zijn enige halfvrijstaande woning met schijnbare symmetrie; Cité de Refuge, gebouwd voor de huisvesting van 500 daklozen; La Péniche Louis-Catherine, neergezet voor mensen die in de kolenvoorziening werkten en gebouwd van beton wegens staaltekorten in 1919; Residence van schilder Amédée Ozenfant, Le Corbusier’s vriend en in een buurt met tal van kunstenaarswoningen; Pavillon Suisse, die Le Corbusier bouwde als ‘een machine voor het leven’; Immeuble Porte Molitor, waar de architect zelf – tot zijn dood – ging wonen; Villa La Roche, een gebouw dat door verhoogde horizontale ramen overspoeld wordt door natuurlijk licht; Cité de l’Architecture, een levensgroot model van een van de appartementen in het Cité Radieuse-gebouw van Le Corbusier in Marseille; en, tot slot, Villa Savoye, dat wordt beschouwd als een van de belangrijkste werken van Le Corbusier en een startpunt voor alle moderne architectuur.

5 Karel Appel en de Cobrabeweging

Onze landgenoot Karel Appel staat bekend als een van de oprichters van de Cobragroep, een avant-gardebeweging van kunstenaars uit Denemarken, België en Nederland. De komende zomer besteedt Musée d’Art Moderne in Prijs aandacht aan de veelzijdige Appel. De tentoonstelling is mogelijk gemaakt door de Karel Appel Stichting in Amsterdam, dat zeventien schilderijen en vier beeldhouwwerken doneerde. Tot en met 20 augustus is Karel ‘kunst moet spontaan zijn’ Appel in Musée d’Art Moderne te zien.

6 Geen klassiek, maar pop, rock en dance

Een grote uitdaging voor het Philharmonie de Paris: een intermezzo van een seizoen vol klassieke concerten. Philharmonie de Paris organiseert van 30 juni tot en met 10 juli het Days Off Festival, een mix van pop, rock, elektronische muziek en hedendaagse creaties. Zeven keer eerder liet de Franse popscène op Days Off van zich horen en dat trok in 2016 nog 20.000 festivalgangers.

Parijs is heel veel meer dan die Eiffeltoren
Foto: William Beaucardet / Philharmonie de Paris

Meer informatie over het culturele seizoen van Parijs? Kijk dan op www.saisonculturelle.fr/en

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.