Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Opvoeding Vandaag
Leestijd: 5 minuten

Kinderen ‘huilend naar bed’ door spannende aflevering Sinterklaasjournaal, zo ga je daar als ouder mee om

In de ogen van veel kinderen is Sinterklaas onsterfelijk, maar aan die fantasie kwam gisteravond tijdens het Sinterklaasjournaal bruut een einde. De goedheiligman belandde in de nieuwste aflevering van het populaire kinderprogramma in het ziekenhuis en dat leverde volgens bezorgde ouders een veel te heftige scène op, met verdriet en slapeloze nachten onder de jonge kijkers tot gevolg. Hoe kun je daar als ouder het beste mee omgaan?

Iedereen weet dat het uiteindelijk écht goedkomt en dat pakjesavond ook dit jaar precies op tijd gered wordt. Maar de makers van het Sinterklaasjournaal maken het dit jaar wel héél erg spannend voor de jonge kijkers

Sint in het ziekenhuis

Eerder werd de goedheiligman al opgehaald door de ambulance en nu ligt hij zelfs in het ziekenhuis, waar de dokter meldt dat ‘er iets af moet’. In beeld verschijnt vervolgens een elektrische gipszaag en de geschrokken gezichten van twee pieten, die van een afstandje toekijken. „Morgen maar eens kijken in het ziekenhuis”, zegt presentatrice Merel Westrik. Vervolgens eindigt de aflevering met een open einde. 

En zo’n cliffhanger, daar fantaseren de geschrokken jonge kijkers flink op door, blijkt uit de bezorgde reacties van ouders. Ze reageren op social media dat ze dit jaar niet van het Sinterklaasjournaal genieten. Alleen maar te zien krijgen dat het niet goed gaat met de Sint, is volgens hen een beetje te veel van het goede. 

‘Horrorscène’ in Sinterklaasjournaal

De aflevering van gisteravond, waarin de goedheiligman in het ziekenhuis wordt opgenomen, maakt dan ook veel indruk op kinderen, melden hun ouders. „Mag er een kijkwijzer bij het Sinterklaasjournaal? Jemig wat een ellende. Kind was gisteren al van slag door Sinterklaas in de ambulance en vandaag een horrorscène in het ziekenhuis, met open einde. Lekker fantaseren vannacht”, schrijft een moeder op X.

Dat het Sinterklaasjournaal behoorlijk wat spanning met zich mee kan brengen herkent ook pedagoog Esther Jongerius. Naast dat ze sommige scenes echt niet passend vindt voor jonge kinderen, zijn het volgens haar vooral de cliffhangers die het programma veel te spannend maken. „Zeker voor kinderen onder de zes of zeven jaar kan een open einde heel spannend zijn. Zij hebben nog een manier van denken die ook wel ‘magisch denken’ wordt genoemd. Dat betekent dat werkelijkheid, fantasie en herinneringen door elkaar heen lopen”, legt ze uit. „Wanneer een verhaal een open einde heeft, kunnen kinderen het niet goed afsluiten en relativeren en dat brengt spanningen met zich mee.”

Slecht slapen en driftbuien

Die spanningen kunnen zich uiten in slecht slapen en soms zelfs driftbuien. „Het is eigenlijk een manier van het lichaam om al die spanning te ontladen”, zegt Jongerius. „Kinderen denken écht op een andere manier dan volwassenen. Een feest als Sinterklaas is op zich al spannend genoeg, daar is een verhaal met een cliffhanger helemaal niet voor nodig.”

Dan maar geen Sinterklaasjournaal meer kijken? „Je hoeft kinderen echt niet overal bij weg te houden en een beetje spanning hoeft niet erg te zijn”, stelt Jongerius gerust. „Ook in het echte leven gebeuren er soms dingen die eng of spannend zijn”, zegt de pedagoog, al denkt ze dat een scène met Sinterklaas in het ziekenhuis wel een beetje veel van het goede is.

Toch ontkom je bijna niet aan het Sinterklaasjournaal, ook op veel scholen wordt het immers gekeken. „Als je merkt dat je kind er veel spanning door ervaart, bijvoorbeeld omdat er een open einde is, dan kan het helpen om er met elkaar over te praten. Verzin bijvoorbeeld samen met je kind een nieuwe afloop van het verhaal”, tipt Jongerius.

Verder kan het volgens haar helpen om met de school in gesprek te gaan. „Ik bericht hier zelf veel over op Instagram en heb al van meerdere docenten reacties gekregen. Sommigen besloten zelfs om dit jaar niet het Sinterklaasjournaal te kijken met de kleuters omdat het toch té veel indruk maakt.”

Niet voor het eerst veel kritiek

Het is niet de eerste keer dat er veel kritiek is op het Sinterklaasjournaal. Twee jaar geleden bezorgde het programma kinderen ook slapeloze nachten. Veel kinderen waren ontroostbaar toen de pakjesboot zonk en ouders klaagden dat hun kinderen nachtenlang wakker lagen door de spannende verhaallijn.

Supermarkten richten zich vaak op ongezonde producten: deze supermarkten zijn het gezondst (en deze het minst)

Meer Nederlanders dan ooit zijn voor een vuurwerkverbod: ‘Het kost een hoop geld en ogen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties