Pubers verslaafd aan telefoon? Dat kan komen door dit gedrag van ouders
We kunnen niet ontkennen dat de jongere generatie regelmatig hun mobiele telefoon gebruikt. Maar er zijn inmiddels ook heel wat middelbare scholieren, pubers of tieners die een heuse telefoonverslaving ervaren. Nieuw wetenschappelijk onderzoek toont aan dat de ouders daar best weleens een rol in kunnen spelen.
Bekend met de term phubbing? Phubbing houdt in dat iemand zich op zijn of haar telefoon richt en zich afsluit van de mensen om zich heen. En mocht je je daar als ouder schuldig aan maken en daardoor de aandacht voor je kind vergeten? Dan kan het best zo zijn dat je zoon of dochter ook zelf vaker naar zijn of haar telefoon grijpt. Eerder vertelde psycholoog Thijs Launspach aan Metro over de giftige en verslavende invloed van social media en dat we daar als gebruikers niet eens heel veel aan kunnen doen.
Telefoonverslaving jongeren
Nieuw onderzoek, dat gepubliceerd werd in Frontiers in Psychology, toont namelijk aan dat tieners of pubers met een telefoonverslaving, vaak over ouders beschikken die zich schuldig maken aan phubbing.
In het huidige tijdperk zijn er veel jongeren die veelvuldig op hun telefoon zitten en uren aan schermtijd spenderen. Het verslaafd raken aan een mobiele telefoon is een serieus probleem. En dat heeft invloed op schoolprestaties, relaties en slaapgedrag. Maar deze hunkering naar een telefoon is ook niet al te best voor impulsbeheersing en het vermogen om bevrediging uit te stellen. Voornamelijk middelbare scholieren, die volop groei en ontwikkeling doormaken, kunnen door een telefoonverslaving inleveren op hun cognitieve en sociale ontwikkeling. Als ouder zie je dus liever niet dat jouw kind te veel afhankelijk wordt van een smartphone.
Ouders maken zich schuldig aan phubbing
Onderzoeker Zenhong Mi en zijn team gingen op zoek naar mogelijke oorzaken van telefoonverslavingen onder de jongere generatie. En daarbij werd ook het ‘phubbing’-gedrag van de ouders onder de loep genomen. Waarbij ouders dus hun kind negeren om zich op hun telefoon te concentreren. Twaalfhonderd Chinese middelbare scholieren beantwoordden vragen over het telefoongebruik van hun ouders, verslaving aan de smartphone, de relatie tussen ouders en kinderen en de kwaliteit van vriendschappen.
En wat bleek? Jongeren die meer neiging tot een telefoonverslaving hadden, meldden een hogere mate van phubbing van hun ouders. Daarnaast scoorden zij laag op ouder-kindrelatie. Ook bleek dat middelbare scholieren met lage vriendschapskwaliteit kwetsbaarder waren voor een verslaving aan hun telefoon. Daartegenover tonen de onderzoeksresultaten aan dat een goede band tussen ouder en kind én vriendschappen van jongeren ervoor zorgen dat de kans op een telefoonverslaving afneemt.
Kanttekeningen bij onderzoek
Zoals bij ieder onderzoek zijn er ook kanttekeningen bij deze bevindingen te zetten. Zo kwamen alle deelnemers uit China. Het kan zo zijn dat de resultaten in andere landen kunnen verschillen. Daarnaast beantwoordden de deelnemers zelf de vragen en moeten de onderzoekers afgaan op hun ervaringen en betrouwbaarheid. Desalniettemin benadrukt het onderzoek het belang van het gedrag van de ouders en de houding van jongeren richting hun telefoon. Waarmee we kunnen concluderen dat je als ouder, toch nog altijd zélf het goede voorbeeld moet geven.
Opvoedvraag: ‘Mijn ouders zetten foto’s van mijn kinderen op social media, terwijl ik dat niet wil’