Krijsende baby? Dit is wetenschappelijk gezien de beste manier om ‘m te kalmeren
Help, een huilende baby! Wat nu? Veel ouders kunnen zich deze situatie waarschijnlijk wel voor de geest halen. Maar nu hebben wetenschappers een antwoord op die vraag gevonden. En het gaat om een methode die de meeste ouders vast al eens hebben toegepast.
Zoân kwart van de babyâs heeft overmatige huilbuien en slaapproblemen zonder duidelijke reden. Dat zorgt voor stress bij ouders, schrijft een groep Japanse en Italiaanse onderzoekers. De wetenschappers deden daarom onderzoek naar effectieve methodes om huilende babyâs te kalmeren en zelfs in slaap te krijgen. Ze publiceerden hun resultaten in het wetenschappelijke tijdschrift Current Biology.
In de studie filmden de onderzoekers 21 babyâs in een lab of bij ouders thuis. Sommige babyâs waren net een aantal weken geboren. De oudste deelnemende baby was zeven maanden oud. Aan het onderzoek deden alleen moeders mee, maar de verwachting is dat het effect hetzelfde is voor vaders.
Dit is dé manier om een huilende baby te kalmeren
Want wat blijkt? De onderzoekers kwamen erachter dat een veelgebruikte methode van ouders ook daadwerkelijk erg effectief blijkt bij het kalmeren van van huilende babyâs. Volgens de wetenschappers doen ouders er goed aan met hun huilende baby vijf minuten rond te lopen.
âVijf minuten met het kind in de armen lopen of in een kinderwagen lopen, bevordert de slaap van huilende babyâsâ, schrijven ze. De bewegingen zorgen voor rust bij de babyâs. Dat is ook te zien aan de hartslag. Die gaat beduidend omlaag, blijkt uit het onderzoek. Alle 21 babyâs die werden onderzocht stopten binnen een halve minuut met huilen vanwege de wiegende beweging.
Methode werkt ook overdag
De methode is niet alleen âs avonds toe te passen. Het werkt ook overdag, wanneer deze babyâs gewoonlijk wakker zijn. De onderzoekers benadrukken dat je ze niet bewegingloos moet vasthouden, maar echt moet bewegen. De huilende baby dus stil op schoot houden of in een stilstaande wieg leggen is dus uit den boze: dat werkt niet om ze rustig te krijgen.
âHet huilen van babyâs wordt gedempt door de heen en weer gaande beweging van een bewegend bed of een ouder die het kind draagt.â Het effect is met name groot bij huilende babyâs. Overdag werkt de methode zelfs helemaal niet bij niet-huilende babyâs.
Alleen wiegende beweging maken niet genoeg om baby te laten slapen
De meeste babyâs worden zĂł kalm van de bewegingen dat ze zelfs in slaap vallen. Wil je dat de baby blijft slapen? Dan is vijf minuten lang een schommelende beweging maken niet genoeg. Uit het onderzoek blijkt dat wanneer ouders hun kinderen hierna snel loslaten, er veel gelijk weer wakker worden. Om dat te voorkomen, komt er nog wat anders bij kijken.
âGa daarna vijf tot acht minuten zitten of liggen met de baby in de armenâ, is het devies. Dat moet dan juist wel in een stilstaande houding, aldus de onderzoekers. De minuten tellen doe je het liefste net nadat de baby in slaap is gevallen. Wanneer je het kind daarna in bed legt, blijft 80 procent in slaap, belooft het onderzoeksteam op basis van de onderzoeksresultaten.
Moeder van vier kinderen: âDit is heel herkenbaarâ
Lisa van den Akker, hoofdredacteur van J/M Ouders Ă©n moeder van vier kinderen, beantwoordt wekelijks speciaal voor Metro een opvoedvraag van ouders. Hoe kijkt zij naar het onderzoek? âIk denk dat dit heel herkenbaar is voor ouders, in ieder geval voor mijâ, zegt ze. Ze vindt het geen verrassing dat nu uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de methode werkt.
âHet rondlopen en een wiegende beweging maken helpt bij het kalmeren. Daar worden babyâs rustig van.â De methode die in het onderzoek naar voren komt, is haar niet vreemd: ze past die ook al zelf lange tijd toe. âEn als ik mijn kinderen daarna te snel neerlegde, werden ze vaak weer wakkerâ, merkte ze. Ze kan zich daarom vinden in de adviezen van de wetenschappers.
âOok als je zwanger bent en zit, zijn babyâs in de buik drukkerâ
Maar waarom werkt de methode zo goed bij het kalmeren en in slaap krijgen van babyâs? âIk ben geen expert, maar het heeft denk ik vooral met de nabijheid van een ouder te makenâ, legt ze uit. Ook denkt ze dat het babyâs terugbrengt naar hun tijd in de buik bij de moeder.
âVeel moeders zullen dit herkennen. Als je zwanger bent en gaat zitten, dan wordt een baby vaak druk. Als je loopt of beweegt, zijn ze rustiger. Met mijn boerenverstand zou ik zeggen dat dit ook na de geboorte geldt. Dat gedragen worden, dat vinden babyâs fijn. Op een gegeven moment verdwijnt dat, maar zeker vlak na de geboorte geeft het ze een gevoel van geborgenheid en veiligheid.â
Resultaten misschien âeen open deurâ, maar wel goed dat er bewijs is
Alhoewel de onderzoeksresultaten voor haar â en wellicht voor veel andere ouders â âeen open deurâ zijn, vindt Lisa van den Akker het erg goed dat er nu wetenschappelijk bewijs is voor de methode. âDaardoor wordt het toch sneller aangenomen door professionalsâ, zegt ze.
Ze wijst naar sommige consultatiebureaus waar volgens haar soms nog het advies wordt gegeven om een huilende baby te laten huilen in hun bedje. âDaar ben ik niet van. Het zal misschien voor sommigen wel werken, maar het is goed dat er nu ook onderzoek is gedaan naar deze manier en dat aandacht geven werkt.â
https://www.metronieuws.nl/lifestyle/opvoeding/2022/07/vliegtuig-baby-krijst-veel/