Sophie Rietmulder
Sophie Rietmulder Health & mind 23 feb 2025
Leestijd: 3 minuten

Waarom stress je eetgedrag beïnvloedt (en hoe je die cirkel doorbreekt)

Na een lange, stressvolle dag grijp je misschien sneller naar chocolade, chips of een andere guilty pleasure. Stress-eten is een veelvoorkomend probleem, maar nieuw onderzoek wijst op een verrassende factor: je darmmicrobioom. Dit systeem van bacteriën in je darmen speelt een grote rol in je eetgedrag en kan zelfs bijdragen aan stress en eetstoornissen.

Maar hoe staat dit met elkaar in verband en hoe los je dit op?

Bij langdurige stress maakt je lichaam meer cortisol aan, een hormoon dat de eetlust stimuleert en je trek in calorierijk voedsel vergroot. Tegelijkertijd raakt je darmmicrobioom uit balans, wat kan leiden tot ontstekingen, spijsverteringsproblemen en zelfs stemmingswisselingen. Dit creëert een vicieuze cirkel: stress verstoort je darmen, waardoor je nog meer zin krijgt in ongezonde voeding. Dit resulteert weer in stress-eten, wat je darmen en je stemming nog meer van slag maakt.

Waarom stress-eten zo fijn voelt

Als je gestrest of somber bent, voelt eten vaak als de snelste manier om je beter te voelen. En dat is geen toeval. Onderzoek toont aan dat darmbacteriën een directe invloed hebben op je brein en daarmee op je eetgedrag.

Sommige schadelijke microben ‘vragen’ letterlijk om suiker en snelle koolhydraten. Zodra je hieraan toegeeft, belonen ze je met een snelle dopamine-boost: hetzelfde gelukshormoon dat vrijkomt bij bijvoorbeeld sporten of verliefdheid. Dit geeft een kortstondig gevoel van ontspanning en plezier, precies op het moment dat je het nodig hebt. Daarom voelt die reep chocola of dat bakje chips zo onweerstaanbaar als je je niet goed voelt.

De beloning van gezonder eten

Maar er is ook een andere kant. Gezonde darmbacteriën, die gedijen op vezels en gefermenteerde voeding, werken op een heel andere manier. Ze belonen je niet met een directe piek, maar zorgen op langere termijn voor een stabielere stemming, een betere spijsvertering en minder cravings. Het verschil? Waar suiker en junkfood je energie en stemming op de lange termijn juist ondermijnen, helpen gezonde voedingsmiddelen je om je structureel beter te voelen.

Een dieet voor je darmbacteriën

Gelukkig kun je zelf invloed uitoefenen op je microbioom, en daarmee op je eetgedrag. De onderzoekers raden een vezelrijk dieet met groenten als uien, asperges en bonen aan om gezonde bacteriën te helpen floreren. Suikerrijke snacks daarentegen voeden de ‘slechte’ microben, wat ontstekingen en cravings kan verergeren.

Gefermenteerde voeding zoals yoghurt, kombucha en zuurkool draagt ook bij aan een gezonder darmmicrobioom. Dit komt overeen met een mediterraan dieet, dat rijk is aan vezels en gezonde vetten. Het mooie? Hoe langer je zo eet, hoe meer je lichaam zich aanpast en je cravings vanzelf veranderen. De kans is zelfs groot dat je steeds meer zin gaat krijgen in deze gezondere voeding.

Bewegen als alternatief

Naast voeding helpt beweging om stress-eten te doorbreken. Lichte inspanning zoals wandelen stimuleert gezonde darmbacteriën en helpt je stress beter te verwerken. Overdrijven is niet nodig: te veel sporten kan juist een negatieve impact hebben op je darmgezondheid.

Eetstoornissen en stress-eten zijn complexe problemen, en een gezond microbioom is geen wondermiddel. Maar door bewust met je darmgezondheid om te gaan, kun je je cravings beter onder controle krijgen en een eerste stap zetten om je relatie met voeding te verbeteren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties