Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Health & mind Gisteren
Leestijd: 3 minuten

Waarom is ‘s ochtends opstaan zo moeilijk als het nog donker is?

Vroeg opstaan is voor veel mensen al niet hun favoriete bezigheid, maar nu het ’s ochtends steeds later licht wordt, is het vaak nóg vervelender. Waarom vinden we het zo moeilijk om uit bed te komen als het ’s ochtends nog donker is?

Opstaan terwijl het nog donker is: veel mensen hebben daar al hun wilskracht voor nodig. Een koud en donker huis nodigt nu eenmaal niet echt uit om die warme dekens van je af te gooien. Hoe komt het toch dat we zoveel moeite hebben met opstaan als er nog geen licht door de gordijnen schijnt?

Meer melatonine in het donker

Dat heeft te maken met het hormoon melatonine. Dit hormoon zorgt er mede voor dat onze biologische klok werkt. Als het donker wordt, maakt de pijnappelklier, een klier in de hersenen, melatonine aan. Dit hormoon bereidt ons brein voor op het moment van slapengaan. 

Zolang het donker is, is je melatoninespiegel dus hoog. Zelfs ’s ochtends vroeg, wanneer het eigenlijk al tijd is om op te staan. Nu het in de ochtend nog donker is, vinden veel mensen het daarom lastig om uit bed te komen. 

Hebben we in de winter dan een langere nachtrust nodig? Volgens slaapexpert María José Martínez van Universidad de Murcia is dat niet per se het geval. „We hebben zowel in de winter als in de zomer dezelfde uren slaap nodig, alleen hebben we in de winter meer kans om te slapen omdat het langer donker is”, zegt ze tegen de Spaanse krant El País.

Ook vitamine D heeft invloed

En ook je vitamine D-gehalte heeft invloed op hoe goed je ’s ochtends op kunt staan. In de wintermaanden hebben we over het algemeen een minder hoog vitamine D-gehalte, waardoor opstaan mogelijk lastiger is.

„Een lager vitamine D-gehalte, dat gepaard gaat met minder blootstelling aan licht, kan ook de productie van serotonine beïnvloeden. Dat is een hormoon dat onze slaap- en waakcyclus en ons humeur beïnvloedt”, legt professor Noelia Ruiz Herrera van de Universiteit van La Rioja in Spanje uit. „Melancholische of zelfs depressieve gevoelens in deze maanden kunnen het ook moeilijk maken om ’s ochtends uit bed te komen.”

Dit is waarom we vaak gelijk denken te hebben (ook al is dat niet zo)

Illegale migratie naar EU gedaald met gemiddeld 42 procent

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties