Wie zijn gelukkiger: optimisten of pessimisten?
De optimist en de pessimist staan in het leven lijnrecht tegenover elkaar. Voor de één is het glas halfvol, voor de ander halfleeg. Maar wie van de twee is nu eigenlijk gelukkiger?
Quest zocht het uit.
Zijn optimisten gelukkiger dan pessimisten?
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de optimist wint. „Uit veel onderzoeken blijkt dat optimisten gelukkiger zijn dan pessimisten”, zegt Ruut Veenhoven, emeritus hoogleraar sociologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, in het online magazine. Hij weet waar hij over praat, want Veenhoven doet veel onderzoek naar geluk.
Dat niet alleen, optimisten doen het volgens hem ook beter op school en zijn succesvoller op het werk. Bij tegenslagen blijken optimisten minder last van stress en depressieve klachten te hebben dan pessimisten. Dit komt doordat optimisten problemen proberen op te lossen en als ze dat niet lukt, dan accepteren ze het. Pessimisten denken dat ze het toch niet kunnen oplossen en trekken zich terug.
Optimist worden
Volgens Veenhoven komt optimisme of pessimisme deels door aanleg. Daarnaast speelt in hoeverre het meezit in het leven een rol. Dat werkt twee kanten op. „Als je denkt dat het toch niet beter zal worden, blijf je misschien in een onbevredigende situatie hangen.”
Of je een optimist kunt worden is dus maar de vraag, maar de hoogleraar zegt dat je wel kunt oefenen om de positieve kanten van het leven in te zien. Dat is al lastig voor een raspessimist, want die denkt toch dat het niets wordt. Bovendien moet je dit lang volhouden. „Net als andere persoonlijkheidseigenschappen, is pessimisme best taai”, zegt Veenhoven.
Pleidooi voor pessimisme
Overigens is niet iedereen het met Veenhoven eens. Metro schreef ooit over de Zweedse psychologen Ida Hallgren en Mattias Lundberg. Volgens hen zijn we veel te optimistisch, waardoor we verwachtingen van ons leven hebben die we nooit kunnen waarmaken. Een beetje pessimistisch denken doet een mens goed, zeggen de psychologen. „Je hoeft niet altijd vrolijk te zijn. Niet elk aspect van je leven heb je in de hand. Soms is het enige beschikbare medicijn: inzien dat het nu even is zoals het is.”
Woningkrapte heeft grote impact: jongeren ervaren boosheid en frustratie