Julia Osendarp
Julia Osendarp Health & mind 12 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Dit is de meest zeldzame oogkleur ter wereld

Hoewel we qua oogkleur veelal denken aan bruin, groen of blauw, zijn er nogal wat variaties in ogen. En de ene oogkleur is zeldzamer dan de ander. Welke oogkleur komt het meest voor en welke kleur zien we minder?

De oogkleur van de ouders bepaalt niet, zoals veel mensen denken, altijd de kleur ogen van de baby. Volgens BBC Science Focus zit daar namelijk nogal complex proces aan vast. Genen die je erft en mutaties bepalen uiteindelijk jouw oogkleur. Twee ouders met bruine kijkers, kunnen ook een baby met blauwe ogen krijgen. Wist je overigens dat je ogen meer over je gezondheid zeggen dan je dacht? Ze ‘voorspellen’ zelfs de kans op sterfte.

Zeldzame oogkleur

Rondom de zwarte pupil, zit de gekleurde iris in het oog. De meest voorkomende oogkleur blijkt bruin te zijn. De meeste mensen op deze aardbodem hebben dus bruine ogen, meer dan iedere andere kleur. Maar welke kleur is dan het meest zeldzaam?

Mensen met groene ogen beschikken over een unieke oogkleur. Een Amerikaans onderzoek uit 2014 toonde namelijk aan dat slechts 9 procent van de mensen groene ogen heeft. 45 procent heeft bruine ogen, 18 procent beschikt over hazel-ogen en 27 procent heeft blauwe ogen. 1 procent van dat onderzoek beschikte over een oogkleur die niet onder blauw, bruin, hazel of groen viel.

Uitzonderlijke kleur ogen

Er is dus een oogkleur die tot slechts een klein percentage op de wereld heeft. De kleur die onder het albinisme valt. Slechts één op de 20.000 mensen heeft albinisme. Deze mensen hebben een rode of roze oogkleur. In deze gevallen is de iris helder van kleur en geven de bloedvaten de rode of roze kleur.

Daarnaast kunnen mensen met heterochromie twee verschillende oogkleuren hebben. Bijvoorbeeld één bruin en één blauw oog. Het kan bij deze mensen ook voorkomen dat twee verschillende kleuren zich in één oog voordoen. De meeste mensen met heterochromie met worden hiermee geboren. Maar er zijn ook aandoeningen die heterochromie kunnen veroorzaken, waaronder het syndroom van Horner en Piebaldisme.

Ben je snel jaloers? Dat kan hierdoor komen

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.