Ben je snel jaloers? Dat kan hierdoor komen
We kunnen niet ontkennen dat we het allemaal weleens ervaren: dat opborrelende gevoel van jaloezie. Een beetje gezonde jaloezie kan geen kwaad, maar soms kunnen jaloerse gevoelens, zeker in relaties, ook parten spelen. Deze neurowetenschapper legt uit dat jaloezie waarschijnlijk meer over jezelf zegt dan je wellicht dacht.
Cognitief neurowetenschapper Christian Jarrett legt aan BBC Science Focus uit dat we jaloezie niet moeten verwarren met afgunst. Dat laatste heeft namelijk meer te maken met het misgunnen van andermans bezit of status. Maar jaloezie is een emotie die soms roekeloos om de hoek komt kijken als bijvoorbeeld een ander zich op jouw partner stort. Jarret legt uit dat jaloezie zich meestal in een een romantische of seksuele context aandient. Eerder schreef Metro over de reden waarom de mens vreemdgaat. Maar volgens Jarret kan jaloezie ook in vriendschappen of binnen familiebanden opspelen.
Waarom zijn we jaloers?
Een beetje gezonde jaloezie kan geen kwaad. Maar mocht je regelmatig overspoeld worden door jaloerse gevoelens, dan is dat volgens de neurowetenschapper te verklaren. Ben je bang dat je partner tijdens het uitgaan met anderen flirt? Heb je de behoefte om in jouw relatie zijn of haar telefoon te checken? Of houd je strikt in de gaten wat jouw ‘liefje’ op social media uitspookt? Jarrett legt uit dat dat wellicht meer over jezelf zegt dan over je partner.
Volgens hem kunnen jouw jaloerse neigingen te maken hebben met een laag zelfbeeld of onzekerheid in relaties. „Psychologen noemen dit een angstige hechtingsstijl.” Volgens de neurowetenschapper toont onderzoek ook aan dat we eerder jaloers zijn op „potentiële rivalen”, mensen die volgens Jarrett eigenschappen hebben die we eigenlijk bewonderen of waar we zelfs naar verlangen.
Neurowetenschapper licht jaloerse gevoelens toe
Mocht je tegen je eigen jaloerse bevliegingen aanlopen? Volgens Jarrett blijft jaloezie een normale menselijke emotie. „Het laat ook zien dat je om je partner of vriend geeft. Als je je gevoelens met hen deelt, realiseren ze wellicht hoe belangrijk ze voor je zijn.”
Maar de neurowetenschapper benadrukt dat er wel verschillende gradaties van jaloezie zijn. Mochten de jaloerse gevoelens de relatie beginnen te schaden, dan raadt Jarrett aan om eens goed naar jezelf te kijken. „En overweeg dan manieren om je gevoel van eigenwaarde en veiligheid te vergroten. Door meer van jezelf te leren houden, zul je waarschijnlijk merken dat je jaloezie vanzelf wegebt.”
5 subtiele signalen die erop wijzen dat je in een toxische relatie zit