Last van spreekangst? Dit kun je proberen om het tegen te gaan
Thuis, op school, tijdens werk of bij de kassa. We praten een hoop weg op een dag. Veel mensen denken er daarom ook niet eens bij na, maar voor sommigen is het een nachtmerrie. Vooral het spreken in het openbaar of voor groepen kan best spannend zijn. Heb jij last van spreekangst? Dan zijn dit enkele manieren die je kunt proberen om er vanaf te komen.
Ook de telefoon gebruiken is voor een aantal mensen een echte uitdaging. Belangst is vooral onder jonge mensen een veelvoorkomend iets. Gelukkig bestaan ook daar een aantal tips voor.
Spreekangst tegengaan
Er is niks mis met gezonde spanning, maar wanneer het de overhand neemt, kan het je aardig dwars gaan zitten. Spreekangst kan onder meer voorkomen als je een presentatie moet geven op school, maar ook als je als leidinggevende een groep werknemers moet toespreken. Het bestaat dus in verschillende soorten en maten. Gelukkig kun je het één en ander proberen om er (deels) vanaf te komen.
Praat niet te snel
Misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer er eens op te letten. Vaak gaan nerveuze mensen automatisch sneller praten, maar daardoor kun je over je eigen zinnen gaan vallen en straal je ook uit dat je zenuwachtig bent. Neem dus gewoon lekker de tijd en doe een poging om wat rustiger te praten.
Word boos
Het klinkt heel tegenstrijdig, maar precies daarom kan het werken. Angst en boosheid staan namelijk haaks op elkaar. Hierdoor gaan deze twee emoties niet goed met elkaar om. Wanneer je je dus boos maakt, is er veel minder ruimte voor die angst die je eerst zo hevig ervoer. Maar probeer het wel bij jezelf te houden. In je hoofd. Ga dus niet schreeuwen tegen je publiek, dat zullen ze vast niet waarderen.
Blijf bij jezelf
Ga geen typetje spelen, daar prikt menig publiek zo doorheen en het maakt het spreken misschien alleen maar moeilijker. Met authenticiteit kom je waarschijnlijk een stuk verder. Zeg iets zoals je het zelf ook echt zou zeggen. Tegen jezelf en vrienden.
Voorbereiding is het halve werk
Heel cliché, we weten het. Maar het is toch goed om er kort bij stil te staan. Heb je weleens iets moeten vertellen zonder enig voorwerk gedaan te hebben? Dan zal je vast een groot beroep hebben moeten doen op je improvisatie skills. Lees je in, schrijf wat op papier en lees het een paar keer voor. Aan jezelf in de spiegel bijvoorbeeld, of aan familieleden.
Doe de high power pose
Deze tip heeft te maken met het vergroten van je zelfvertrouwen. Iets wat natuurlijk ook goed van pas kan komen tijdens het spreken. Zet bijvoorbeeld je armen in je zij wanneer je begint met die presentatie waar je zo tegenop zag. Dat voelt de eerste keer misschien ietwat onnatuurlijk, maar geef het een kans. Angst heb je, vertrouwen kun je krijgen. Door deze pose zul je je wellicht een stuk sterker voelen.
Waarom doen sommige mensen zout in hun koffie? Dat blijkt zo gek nog niet