‘Mogen ze me wel?’ Zo maak je een goede eerste indruk, volgens onderzoek
We geven het wellicht niet graag toe, maar toch vragen we ons weleens af in hoeverre iemand ons mag en of we aardig gevonden worden. Zeker bij een eerste indruk. Onderzoekers bekeken welke eigenschappen de meeste sympathie wekten bij een eerste kennismaking. En ‘gemogen worden’ blijkt helemaal niet zo moeilijk te zijn.
Psycholoog Mark Travers verwijst in het Amerikaanse Psychology Today naar nieuw onderzoek uit Psychological Science. Een onderzoek waarvoor wetenschappers gedrag onder de loep als het gaat om het geven van een goede eerste indruk.
Onderzoek naar sympathie bij eerste indruk
Onderzoekers Michael Dufner en Sascha Krause lichten in hun onderzoek toe dat mensen tijdens een kennismakingsproces snel een oordeel over elkaar vellen. Waarbij de mate waarin we iemand wel of niet aardig vinden, volgens hen een belangrijke factor is in de ontwikkeling van een relatie. Maar nu rest de vraag: wanneer vinden we iemand aardig?
Uit hun onderzoek bleek dat twee soorten gedrag leiden tot populariteit bij de eerste ontmoeting:
- Agentisch gedrag – Waarbij iemand hoopt respect of bewondering te krijgen. Wat je kunt herkennen als dominant of zelfverzekerd gedrag.
- Gemeenschappelijk gedrag – Waarbij iemand een vertrouwde en ondersteunende band probeert aan te gaan. Wat je kunt herkennen als warm, verwelkomend en vriendelijk gedrag.
Populariteit of relatie en vriendschappen
De onderzoekers observeerden verschillende kennismakingsgesprekken en concludeerden twee specifieke vormen van sympathie.
- Populariteit, in hoeverre een persoon geliefd is bij anderen.
- Unieke sympathie, in hoeverre een individu bijzonder geliefd is bij een specifieke persoon.
Volgens de onderzoekers is geen van beide sympathie-vormen beter dan de ander. Want populariteit geeft aan dat iemand sociaal opgenomen en gerespecteerd wordt in zijn groep. En unieke sympathie kan bepalend zijn voor relaties en vriendschappen.
Aardig zijn
En uit de bovengenoemde bevindingen trokken de onderzoekers hun conclusies. Zo bleek dat Agentisch gedrag (zelfverzekerdheid en dominantie) en gemeenschappelijk gedrag (warm en vriendelijk) leiden tot populariteit. Maar als het ging om unieke sympathie (over het individu) werd voornamelijk gemeenschappelijk gedrag gewaardeerd en als ‘ik mag jou’ beschouwd.
Dat is een hoop materie, maar Travers vat de psychologische bevindingen nogmaals samen. Wil je een goede eerste indruk maken? Volgens de onderzoekers houd je het het beste simpel. „Gemeenschappelijk gedrag, zoals vriendelijkheid, behulpzaamheid of warmte hebben positieve effecten hebben op het feit dat je overal aardig gevonden wordt. Daarentegen kan agentisch gedrag (dominantie, indruk maken op anderen) averechts werken. Dus, wees aardig en het effect zal hoogstwaarschijnlijk positief zijn”, aldus Travers. Wat overigens niet als aardig gedrag wordt beschouwd, is liegen. Kende je dit trucje al waardoor je een mogelijke leugen herkent?
‘Rebound’ na relatiebreuk blijkt zo slecht nog niet en dit is waarom