Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Health & mind 14 mei 2023
Leestijd: 6 minuten

Dit is wat het betekent als je niet droomt en de oplossing volgens experts

Dromen zijn fascinerend, maar niet als je iemand bent die wakker wordt en zich afvraagt: waarom droom ik niet? Als het lijkt alsof je de laatste tijd niet meer droomt, zijn hier een paar mogelijke redenen hoe dat komt, plus manieren waarop je je dromen weer kunt stimuleren volgens experts.

Want eerlijk is eerlijk: een fijne droom op z’n tijd is zalig. En heb je een nare droom en word je daarvan wakker? Dit is waarom.

Dit is waarom dromen ertoe doen

Dromen zijn net zo mysterieus voor dromers als voor experts, maar één ding is zeker, dromen zijn een neurobiologisch proces. Net als denken. Dromen zijn het resultaat van verhoogde activiteit in onze neocortex, de buitenste laag van onze hersenen en tevens de jongste laag van ons brein.

De neocortex zorgt ervoor dat we informatie bewust kunnen verwerken en rationeel te redeneren. Dit deel van de hersenen wordt dan ook vaak „het menselijk brein” genoemd. Al zijn onderzoekers nog steeds bezig om te onderzoeken of verschillende dromen (zoals lucide dromen) ook verschillende delen in de hersenen activeren.

Onderzoekers hebben nog niet precies vastgesteld waarom we dromen of wat onze dromen betekenen, maar er bestaan veelbelovende theorieën.

Volgens Dr. Michael J. Breus, board-gecertificeerde slaapspecialist, draait dromen allemaal om gegevensverwerking en gegevensopslag. „Een van de functionele doelen van dromen is het verplaatsen van informatie van je kortetermijngeheugen naar je langetermijngeheugen”, legt hij uit.

„Die beweging van gegevens wordt in je hersenen gerepresenteerd als fantastische beelden die we dromen noemen.” We ervaren allemaal emotionele gebeurtenissen in het leven en volgens Breus zijn dromen een weerspiegeling van het verwerken, begrijpen en opslaan van deze gebeurtenissen.

Droomexpert Dr. Leslie Ellis is het daarmee eens: „Tijdens het dromen lijken we alle emotioneel geladen elementen die door het hoofd spoken een plekje te geven”, deelt ze op Mind Body Green.

Emotioneel herstel

Dit emotionele herstel gebeurt vooral tijdens de derde fase van je slaap, dit is de diepe slaapfase die tijdens elke cyclus wordt afgewisseld met lichte slaap en REM-slaap. De REM-slaap is erg belangrijk voor emotioneel herstel.

Alles wat je overdag hebt meegemaakt, wordt gefilterd en opgeruimd. Alles wat nuttig is krijgt een plekje in je langetermijngeheugen en wat overbodig is verdwijnt. Zo kun je als mens dealen met alle informatie en prikkels die je overdag binnenkrijgt.

Daarnaast zijn dromen een bron van creativiteit en inspiratie, ze nemen je mee in het onderbewustzijn. Dus wat gebeurt er met je als je niet droomt? Mis je de voordelen?

Waarom droom ik niet?

‘Ik droom niet’, hoor je mensen weleens zeggen. Dat is dus niet zo. Het is een feit dat iedereen droomt. Je mag jouw dromen dan niet bewust meemaken of onthouden, je droomt nog steeds. En je hebt ook de mogelijkheid om deze dromen wél te onthouden en op te slaan.

De meeste van onze nachtelijke dromen vinden plaats tijdens de REM-slaap, schreven we al. Volgens Breus wordt ongeveer 80 procent van de REM-slaap al dromende doorgebracht, hoewel het niet uitgesloten is dat je ook in de andere slaapfasen kunt dromen. „De kans is groot dat als je iemand wakker maakt tijdens de REM-slaap, ze midden in een droom zitten”, voegt Ellis toe.

Mensen die denken dat ze niet dromen, ervaren in feite een vorm van vergetelheid. „Wat deze mensen overkomt, is dat wanneer ze wakker worden iets ervoor zorgt dat ze wissen wat er in hun hoofd zit”, zegt Breus. Onnatuurlijk wakker worden van een alarm of een huilend kind kan het herinneren van dromen gemakkelijk belemmeren.

Nu zijn er een paar scenario’s die de REM-slaap en vervolgens dromen kunnen remmen. Breus legt uit: „Medicatie, elke vorm van drugs, angst, depressie of zelfs pijnmedicatie heeft een dramatisch effect op het verlagen van de REM-slaap.”

Minder REM-slaap betekent dat er minder droommateriaal overblijft om te onthouden, en bepaalde voedingssupplementen, alcohol en cafeïne kunnen ook een negatieve invloed hebben op de REM-slaap.

Is het erg als je niet droomt?

Dromen zijn belangrijk om emoties te verwerken en het niet herinneren van dromen kan vervelend zijn omdat je het gevoel hebt dat je iets mist of omdat je alle prikkels niet goed kunt verwerken. Echter betekent het niet kunnen herinneren van dromen niet dat je ze niet hebt. Het is ook niet zo dat je slechter slaapt als je niet droomt, zegt Breus.

Dat gezegd hebbende is de focus op een goede nachtrust belangrijker dan de focus op dromen. Probeer factoren die de REM-slaap verstoren te vermijden. Denk aan inconsistente slaaptijden, veel schermtijd vlak voor het slapen gaan, voedingsmiddelen die je uit je slaap houden of sporten net voor het naar bed gaan.

Wanneer je je slaapkwaliteit verbetert, kan een actiever droomleven een direct gevolg zijn. Bij de andere bewezen voordelen die volgen na een goede nachtrust! Denk aan een sterker immuunsysteem, een positievere mindset en minder stress. Volgens Breus is er nog een reden waarom we niet alle dromen herinneren, sommige zijn gewoon niet fijn om te onthouden, althans, dat vindt je onderbewustzijn.

Hoe onthoud je dromen?

Behalve een incidentele nachtmerrie zijn dromen een buitengewone kans om het onmogelijke te ervaren, om beperkingen te overstijgen en om dingen te doen die je in het echte leven niet meemaakt. Alleen daarom al wil je dromen onthouden. Hoe? „Word elke dag ongeveer rond dezelfde tijd wakker”, adviseert Breus.

Deze consistentie zorgt ervoor dat de hersenen een signaal krijgen wanneer ze uit de REM-slaap moeten komen. Je wordt dan op natuurlijke wijze wakker, vers uit de REM-slaap waardoor de kans groter is dat dromen blijven hangen.

Volgens Ellis is de sleutel tot het onthouden van dromen, dat je er gewoon meer aandacht aan moet besteden. „Hoe meer aandacht we besteden aan onze dromen, hoe meer we ze herinneren en hoe nuttiger ze zijn.”

Zowel zij als Breus zeggen dat het opschrijven van dromen in een droomdagboek op het moment dat je wakker wordt een geweldige manier is om de herinnering te versterken. Sta daarom niet te snel op! Sta jezelf toe om na het ontwaken nog even stil te liggen.

Een extra voordeel van dromen onthouden

Mocht je het je afvragen, er zijn nog enkele andere voordelen als je dromen onthoudt. Dromen zijn namelijk een verslag vanuit het onderbewustzijn en ze kunnen je een idee geven van wat er zich onder de oppervlakte afspeelt. Stressdromen zijn daar een goed voorbeeld van.

Dit zijn dromen die nog niet op een nachtmerrie lijken, maar waarin je je wel ongemakkelijk of angstig voelt. „Deze dromen kunnen een signaal zijn dat er iets gaande is in het leven waar je meer aandacht aan moet besteden”, deelt Breus.

Getest: AirPods Pro 2 tegen harde geluiden bij een concert

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.