Nina den Bouw
Nina den Bouw Health & mind 8 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Stress vanwege de situatie in Oekraïne? Dit doe je ertegen

De oorlog in Oekraïne en het dreigende beeld van een groter conflict leidt ook onder Nederlanders tot angst, oorlogsstress en gevoelens van onzekerheid. Maar er zijn manieren om daar mee om te gaan. Hulpverleningsinstantie MIND Korrelatie heeft op verzoek van persbureau ANP een aantal adviezen opgesteld, wij sommen ze voor je op.

Bij MIND Korrelatie werken psychologen en maatschappelijk werkers die individuele hulp en advies geven. „We luisteren, adviseren en verwijzen zo nodig door naar passende hulp.” Mochten de onderstaande tips niet goed genoeg werken voor jou, weet dan dat er professionele hulp beschikbaar is. Bel bijvoorbeeld je huisarts en kijk of zij/hij iets voor je kan doen.

Tips om oorlogsstress en andere gevoelens te verminderen

Veel mensen staan de hele dag ‘aan’ en krijgen dus veel meldingen en push-berichten binnen. Dat kan zorgen voor een overload aan prikkels. Uiteindelijk mondt dit weer uit in oorlogsstress en andere sterke gevoelens. De hulpverleners van MIND Korrelatie hebben een aantal tips op een rijtje gezet:

  1. Doseer en beperk je blootstelling aan de berichten over de oorlog, kijk bijvoorbeeld maar één keer per dag het nieuws, in plaats van drie of vier keer.
  2. Kijk geen nieuws of lees berichten over de oorlog voor het slapengaan.
  3. Vermijd sociale media en zet push-berichten op je telefoon uit.
  4. Blijf in gesprek met mensen die je vertrouwt.
  5. Hanteer goede dagelijkse routine.

Volgens MIND Korrelatie kan een goede, dagelijkse routine dus ook helpen. Denk daarbij ook vooral aan ontspanning en lichaamsbeweging, is het advies. „Door te bewegen kun je namelijk gevoelens van angst en spanning verminderen.”
En: ga op tijd naar bed. „Hoe meer je je aan je eigen routine houdt, hoe meer je een gevoel van controle hebt.”

„Door te praten en contact hebben met anderen kan er juist de nuancering en relativering plaatsvinden die nodig is om in balans te blijven”, zeggen de experts. „Kies als gesprekspartner juist ook de mensen uit je omgeving die je kent als nuchter en met beide benen op de grond. Steun en troost vinden is hierin belangrijk.”

‘Ze ervaren grote onzekerheid over de toekomst’

„Sinds de Russische inval is een duidelijk stijgende lijn te zien in het aantal telefoontjes”, laat een woordvoerster weten. Tientallen mensen bellen dagelijks omdat ze „grote onzekerheid ervaren over de toekomst”. De angst voor kernwapens doet mensen soms terugdenken aan de jaren waarin de Koude Oorlog bijna tot een grote uitbarsting kwam. Ook kan de oorlog eerdere (oorlogs)trauma’s opnieuw naar boven brengen. „We verwachten dat deze stijgende lijn de komende periode zal doorzetten”, aldus de organisatie.

De oorlogsstress en nucleaire dreiging liet zich al eerder zien bij de plotselinge run op jodiumtabletten. Volgens de Belgische Apothekersbond is het een ‘paniekreactie’. Het ministerie van Volksgezondheid van ons land gaf gisteren een advies uit voor apothekers om per klant maar één pakje tabletten mee te geven.

Alle Metro-artikelen over de oorlog in Oekraïne lees je hier.

‘Jodiumtabletten-gekte’ gaat verder: ‘Maar één doosje per klant’

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.