Ochtendmens of avondmens? Eén van de twee heeft minder kans op depressie
Sta je graag vroeg op? Of werk je juist liever ‘s avonds door omdat je je dan beter kunt concentreren? Ochtend- en avondmensen verschillen letterijk als dag en nacht. Maar helaas voor de nachtbrakers onder ons, zijn zij wel gevoeliger voor depressie.
Vorige week verschenen deze nieuwe onderzoeksresultaten in het wetenschappelijke tijdschrift Molecular Psychiatry. Voor het Britse onderzoek droegen maar liefst 85.000 deelnemers een apparaatje aan hun pols dat alles registreerde tijdens hun slaap.
https://www.metronieuws.nl/lifestyle/fit-gezond/2021/05/vaak-moe-6-slechte-slaapgewoontes-slapen/
HaHa it isnt me dan haha hier geen ochtendmens 😜 pic.twitter.com/7i63zkcIK7
— Badeg⭕️1982 (@badego1982) June 10, 2021
De avondmens leeft in de wereld van de ochtendmens
De onderzoekers vergeleken de slaapinformatie met de persoonlijke stemming van de deelnemers. Ze ontdekten dat mensen met een onregelmatig slaapcyclus meer kans hebben op depressie, angsten en minder gevoel voor welzijn. „Het probleem zit hem in het feit dat avondmensen leven in de wereld van de ochtendmens. Dit leidt tot verstoring van hun biologische ritme”, vertelt slaapspecialist Kristen Knutson tegen CNN. Zij is universitair hoofddocent neurologie en preventieve geneeskunde aan de Northwestern University Feinberg School of Medicine.
Onderzoeker Jessica Tyrrell is universitair hoofddocent aan de University of Exeter Medical School in Engeland. Ook volgens haar leidt het tegenwerken van de biologische klok eerder tot depressie. „Het sterkste bewijs zien mensen die ploegendiensten doen”, vertelt Tyrrell. „Deze mensen hebben meer kans op depressie en lager welzijn.” Knutson legt uit dat ochtendmensen ook minder last hebben van een onregelmatig slaapritme. Avondmensen hebben hier meer last van.
"The health problems associated with being a night owl are likely a result of being a night owl living in a morning person's world, which leads to disruption in their body's circadian rhythms," said sleep specialist Kristen Knutson.
I feel seen. https://t.co/7My7C0k8V5
— Tara Roche (@Tara_In_DC) June 14, 2021
Door zonlicht minder depressie
Dan vertelt Tyrell dat ochtendmensen minder last hebben van een ‘sociale jetlag’. Deze term is afgeleid van de gewone jetlag die we ervaren als we door tijdzones vliegen. Alleen heeft de sociale jetlag te maken met ons slaapritme en het sociale leven. De sociale jetlag gaat over „het biologische ritme van een individu en de dagelijkse tijdsindeling door sociale beperkingen” , legt ze uit. Ochtendmensen ervaren deze beperkingen dus een stuk minder.
Ochtendmensen zien daarnaast over het algemeen meer zonlicht, vertelt Knutson. Meer zonlicht betekent minder kans op depressieve gevoelens. Volgens haar gaat ook de kwaliteit van je slaap en de duur van je slaap achteruit als je niet binnen je eigen biologische ritme leeft. „Wat weer invloed heeft op de mentale gesteldheid.”
Opstaan is toch wel mijn minst favoriete bezigheid 😑 #avondmens
— Robin 🐦 (@paazverhalen) June 14, 2021
Nachtbraker of gek op een middagdutje? Welk ‘slaapdier’ ben jij?