Zorgen Trimbos: meer twintigers zijn gaan roken
Het aantal rokers tussen de 20 en 24 jaar blijft onverminderd groot. Vorig jaar rookte bijna een op de drie (31 procent) jongvolwassenen in deze leeftijdsgroep.
Het Trimbos instituut, onafhankelijke kennisinstituut voor alcohol, tabak, drugs en mentale gezondheid, noemt dat opvallend omdat het totaal aantal volwassen rokers de afgelopen vijf jaar daalde van 26 procent naar 22 procent.
„Die 31 procent blijft consistent hoog en daar maak ik me zorgen over”, meldt Marc Willemsen van het kennisinstituut vandaag. „Juist voor deze groep is het belangrijk om te stoppen met roken omdat de tabaksverslaving zich in deze periode verder ontwikkelt. Hoe langer zij roken, hoe moeilijker het is om er weer van af te komen.”
Meer jongvolwassenen roken nu dagelijks
Binnen de groep 20- tot en met 24-jarigen zijn vooral veel gelegenheidsrokers en relatief weinig jongeren die dagelijks een sigaret opsteken. Maar uit de statistieken blijkt dat in de jaren daarna (de leeftijdsgroep 25-29 jaar) meer mensen dit dagelijks doen. „Voordat ze een tabaksverslaving ontwikkelen, is het belangrijk om ze te motiveren te stoppen”, zegt Willemsen.
„Bijna een op de drie rokers zegt in 2019 een serieuze stoppoging te hebben gedaan. Jongvolwassenen die dat niet doen, vertellen ons dat zij dit denken nodig te hebben om te ontspannen. Dit suggereert een onderliggend probleem, namelijk stress onder jongvolwassenen.” Daar moet wat hem betreft verder onderzoek naar gedaan worden.
Social media
Trimbos in Utrecht ziet bij de groep jongvolwassenen weinig animo om hulp in te schakelen bij het stoppen met roken. „Dat is zorgelijk omdat stoppen zonder hulp regelmatig mislukt”, vindt Willemsen. „Het is tegelijk wél de groep waar de tabaksindustrie haar marketing op richt, bijvoorbeeld via influencers op social media.”
In 2019 rookte 21,7 procent van de volwassenen. Dat zijn net iets minder dan 3 miljoen mensen. Bijna 1 op de 3 rokers heeft in 2019 één of meerdere serieuze stoppogingen gedaan.